Slovensko reprezentuje strom lásky a vitality. Platan

Vo finále súťaže Európsky strom roka je šesť stromov a medzi nimi aj jeden kmeť zo Slovenska. Platan javorolistý z obce Komjatice. Patrí medzi sedem najväčších živých organizmov v Európe. Pýši sa najhrubším deväťmetrovým kmeňom spomedzi slovenských stromov a má z nich najväčšie srdce. Doslova. Vzdulo sa spod kôry.

21.02.2013 07:00
platan Foto: ,
Platan javorolistý z obce Komjatice. Vek 138 rokov je len približný, spresní ho analýza.
debata (1)

Niektorým ten zvláštny tvar pripomína ľudskú tvár. Dejepisárka z komjatickej základnej školy Mária Derďáková je presvedčená o tom, že mu narástlo srdce. „Takto reagoval na to všetko, čo doň ľudia vyrývajú.“ Kôra je posiata desiatkami menších sŕdc s iniciálami zaľúbených párov. Babky spomínajú, ako ich tu vyrývali ich prarodičia.

Niektoré sú už vekom nečitateľné, niektoré zámerne začarbané, preškrtnuté. Zaznamenal tak aj rozchody, možno aj rozvody. Ako naznačila matrikárka obce Mária Vrabcová, vo vernosti sa v Komjaticiach vďaka tomuto stromu nijaký zázrak nekoná. „Vlani sme mali 18 sobášov. Rozvodov mávame asi 5 ročne.“ V porovnaní s celkovou asi 40-percentnou rozvodovosťou na Slovensku je to taký mierny podpriemer…

Rozvedení si však zúfať nemusia. Komjatický strom miestnym pripomína vitalitu a nezničiteľnú vôľu bojovať s prekážkami. Platan prežil všetko možné. „Vojnu, bombardovanie kaštieľa, ktorý tu kedysi stál. Prežil aj bagrovanie v 50. rokoch minulého storočia, keď v jeho tesnej blízkosti padlo veľa drevín za obeť protipovodňovým opatreniam,“ vymenúva Derďáková. Azda ako jediný neschátral, keď tu spustol park a ľudia rozobrali zbombardovaný kaštieľ Grasalkovičovcov.

Nepoddal sa ani vandalom, ktorí sa nedávno pokúsili podpáliť jednu z dutín pri koreňoch. S ľahkosťou zvláda aj nájazdy detvákov. Kmeň má nízky, ľahko sa naň vyšvihnú. Zmestí sa naň celá školská trieda. Je to veľká zábava, pretože obrovitánske konáre načahujúce sa k zemi deťom pripomínajú pravekých dinosaurov. Aj vďaka pľuzgierom na chrbtoch imitujú krky sauropódov. Kôra sa každý rok obnovuje a kúsky popadané na zem zbierajú ženičky a rozhadzujú ju doma vo svojich záhradkách namiesto drahej mulčovacej kôry. Žiaci z nej zasa vyrábajú ikebany.

Aký je vlastne starý? 138 rokov. Ako však dodala dejepisárka, stále je to len domnienka. Možno je starší. Podľa dostupných historických prameňov vydedukovali, že ho tu zasadil barón Móric Wodianer. „Bol to obchodník, mal kontakty s Južnou Amerikou, odkiaľ doviezol viacero vzácnych stromov, napríklad ginko.“ Pravdepodobne tu zasadil aj „päť platanových detí“, čo je päť útlejších platanov, ktoré rastú obďaleč. Presný vek by mohla stanoviť analýza. Na ňu by sa mohla podľa Derďákovej použiť výhra 333 eur, ktorú získal platan v ankete slovenský Strom roka 2012. V tej európskej možno hlasovať ešte do konca februára na stránke treeoftheyear.org.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba