V Košiciach žrebovali byty, záujem bol veľký

Päť bytov v Košiciach má nových nájomníkov. Šťastlivcov určilo utorkové verejné žrebovanie na košickom magistráte, záujem bol, pochopiteľne, veľký.

06.03.2013 15:00
byty KE Foto: ,
Šťastnými nájomníkmi sociálneho bytu na Golianovej ulici sa v utorok stali aj manželia Bednárovci.
debata

Mesto ešte v jeseni minulého roku ponúklo na prenájom prázdne byty, ktoré vlastní. Pôvodne prejavilo záujem 92 žiadateľov, podmienky však splnilo len 52 z nich. Jednou z vopred zverejnených podmienok bolo aj to, aby budúci nájomca byt po jeho získaní upravil do stavu vhodného na užívanie. Výhodou pre budúcich nájomcov je, že aj keď spočiatku uzatvoria s mestom zmluvu len na tri roky, po splnení určených podmienok môžu získať zmluvu aj na dobu neurčitú alebo budú môcť byt od mesta odkúpiť.

Jedno- a dvojizbové byty už majú nových nájomníkov. O niektoré z nich prejavili záujem štyria, o iné až osemnásti záujemcovia. Nové bývanie získala aj 26-ročná Zuzana Špilková, ktorá žiarila šťastím, keď po žrebovaní jedného z dvojizbových bytov zaznelo práve jej meno.

„Pocity sú zmiešané, ešte stále neviem uveriť tomu, že som takto získala byt. Prihlásila som sa preto, aby som sa osamostatnila od rodičov a podarilo sa to. Aj keď som tomu nedávala šance. Rodičom som to ešte nestihla povedať,“ podelila sa s prvými pocitmi mladá žena. Dúfala len, že byt nebude v dezolátnom stave. Mesto síce vopred umožnilo obhliadku bytov, no keď sa konala, musela byť Zuzana v práci.

Po skončení žrebovania si išla byt s malou dušičkou pozrieť. „Som pripravená zveľadiť ho s pomocou rodiny a som milo prekvapená, že to nie je také hrozné. Bude tu ale veľa práce, najprv bude treba vymeniť okná a potom postupne aj podlahy a steny. Všetko sa dá, keď sa chce,“ boli prvé dojmy Zuzany z bytu na Južnej triede. Zatiaľ nevedela odhadnúť, kedy sa nasťahuje, no vôbec jej to neprekážalo a z nového bývania sa tešila ďalej.

Sociálny byt na Golianovej získala aj rodina Bednárovcov. Doteraz museli bývať u rodičov, čo nebolo s ohľadom na zdravotný stav ich triapolročného synčeka Lukáša jednoduché. „Sme šťastní aj kvôli malému, ktorý má choré srdce. Sme o to radšej, že to vyšlo na prvý pokus, keď sme podali žiadosť,“ netajila radosť mladá mamička Petra Bednárová. „Dnes si treba prácu vážiť, potom sa dá v živote splniť veľa vecí,“ dodal jej manžel Marcel. Hoci on sám pracuje a manželka je na materskej, o vlastnom bývaní mohli iba snívať. Včerajšie žrebovanie im splnilo ich prvý a najväčší sen.

„Tieto byty bol najprv ponúknuté do dražby, ale neúspešne. Keďže je pre mesto nevýhodné, keď ostávajú prázdne a treba sa o ne starať, snažili sme sa takouto formou pomôcť Košičanom. Vytvorili sa pravidlá prenajímania týchto bytov, ktoré schválilo aj mestské zastupiteľstvo,“ vysvetlila viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová. Dodala, že v tomto trende budú pokračovať a mesto už pripravuje ďalšiu výzvu pre ďalších záujemcov o ďalších 50 voľných bytov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba