Banská Bystrica predáva svoj amfiteáter

Banská Bystrica sa chce zbaviť svojho amfiteátra. Spustnutý a schátraný areál mesto ponúkne na predaj.

12.04.2013 12:00
amfiteáter Foto: ,
Banskobystrický amfiteáter chátra už viac rokov.
debata

Radnica tvrdí, že je nepotrebný a primátor Peter Gogola ho označil prežitok. Aktivisti, ktorí sa usilujú o obnovenie mestského amfiteátra, sú, naopak, presvedčení, že svoje opodstatnenie v meste má.

Amfiteáter je v širšom centre mesta a už roky chátra. „V takom stave, v akom sa nachádza, je neupotrebiteľný a na území mesta je tento model prežitkom,“ uviedol Gogola. Dopravná dostupnosť a parkovacie plochy sú podľa neho nepostačujúce, technický stav je zlý a na kultúrne aktivity môže slúžiť len od mája do septembra. „Potrebujeme kultúrny priestor na celoročné aktivity. Naším cieľom je nájsť finančné prostriedky na základe predaja amfiteátra a cielene ich investovať napríklad do nadobudnutia bývalého kina Urpín. Toto je riešenie problému, ktorý nás trápi už dlhodobo, pretože Banská Bystrica ako jediné krajské mesto nemá kultúrny dom,“ dodal.

O zaradení amfiteátra medzi nepotrebný majetok vhodný na predaj rozhodli na ostatnom rokovaní mestskí poslanci. Peniaze z predaja majú ísť výhradne do mestskej kultúry. Primátor spresnil, že areál chcú predať vo verejnej obchodnej súťaži podnikateľovi s najvyššou ponukou. „Pre niekoho je to možno dobrý pozemok s bonitnou kvalitou, ale z nášho pohľadu to už stráca význam ako priestor na kultúrne aktivity,“ povedal.

S predajom amfiteátra nesúhlasia aktivisti, ktorí sa už dávnejšie snažia o jeho znovuoživenie a vlani rozbehli petíciu s výzvou na jeho záchranu. „Sme zásadne proti predaju. Jedine, že by sa ním dostal do zodpovedných rúk, ktoré by ho zrekonštruovali,“ povedal Juraj Havlík z neformálnej skupiny Ľudí spája (ť_je) umenie. Obáva sa, že pravý zámer odpredaja je skrytý a ide skôr len o lukratívny pozemok. „Je to ďalší dôkaz o nakladaní s majetkom mesta proti záujmom občanov. Som presvedčený, že rovnako, ako je amfiteáter možné opraviť, má aj v meste svoje opodstatnenie,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba