Trenčiansky vicežupan sa na protest vzdal funkcie

Podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Panáček sa v pondelok vzdal funkcie. Je to forma jeho protestu proti tomu, že predseda TSK Pavol Sedláček stále nepredložil krajskému zastupiteľstvu na schválenie požadovaný návrh rozpočtu. Župa ako jediná na Slovensku funguje v rozpočtovom provizóriu.

29.04.2013 18:40
Milan Panáček Foto: ,
Milan Panáček bol doteraz starostom obce Dohňany, poslancom NR SR, krajským poslancom aj trenčianskym vicežupanom. V pondelok sa funkcie vicežupana vzdal.
debata (7)

„Napriek mnohým interpeláciám poslancov a uzneseniam zastupiteľstva nebol návrh rozpočtu do dnešného dňa predložený. Takmer denno-denne ma kontaktujú starostovia obcí alebo občania a pýtajú sa, kedy bude predložený a ja ako podpredseda im na to nedokážem odpovedať. Zdá sa mi divné, aby som bol vo vedení kraja, keď nemám informácie o základných dokumentoch,“ povedal Milan Panáček, po župnom zastupiteľstve, na ktorom oznámil svoju abdikáciu.

Župan Pavol Sedláček sa k argumentom svojho zástupcu nechcel vyjadrovať. Povedal iba, že mu je to ľúto a pripomenul, že podpredsedu samosprávneho kraja menuje a odvoláva na návrh predsedu zastupiteľstvo.

„Nevidím dôvod, prečo by som mal dať návrh na nového podpredsedu,“ dodal Pavol Sedláček. Rozpočet na tento rok malo krajské zastupiteľstvo schvaľovať už v decembri. Poslanci však mali k návrhu viaceré výhrady, a tak odmietli o ňom rokovať. O rozpočte mali opäť rokovať v januári, predložený návrh bol však rovnaký ako v decembri, a tak ho poslanci neschválili, žiadali ho prepracovať. Chceli jeho rozpis na jednotlivé položky, a predovšetkým ich zaujíma, s ktorým majetkom sa počíta na predaj. Ani dnes však župan návrh rozpočtu nepredložil.

Sedláček aj Panáček kandidovali za tú istú koalíciu, Smer – HZDS. V 45-člennom krajskom zastupiteľstve má koaličný klub nadpolovičnú prevahu. Jediným vicežupanom teraz zostal Jozef Božik, ktorý bol zvolený takisto za koalíciu Smer – HZDS. Pred župnými voľbami sa však stále viac vyostruje napätie medzi poslancami a županom.

„Ak by mal byť rozpočet nástrojom politického boja o moc, tak to môže mať významný negatívny dopad na hospodárenie župy. V rozpočtovom provizóriu nie je totiž celkom možné robiť investičné programy,“ upozorňuje Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska.

Podľa politológa Miroslava Řádka je to súčasť predvolebného folklóru. Smer už so Sedláčkom vo funkcii župana nepočíta, o toto kreslo by sa mal za Smer uchádzať Jaroslav Baška.

„To, ako sa teraz správa Smer k Sedláčkovi, je súčasť politiky. Predseda má svoje záujmy, poslanci majú takisto svoje záujmy. Je pravda, že Sedláček kandidoval za tú istú koalíciu, ako je klub, ktorý nesúhlasí s jeho návrhom rozpočtu, ale vzťahy medzi Smerom a HZDS neboli ideálne. Je to obraz súčasného napätia medzi Smerom a súčasným predsedom VÚC. Napätie tam bolo už dlhšie, len sa doteraz skrývalo, prepuklo teraz, keď sa blížia voľby,“ dodal Miroslav Řádek.

7 debata chyba