Na ozdravnom pobyte pre deti vznikla jedna veľká rodina

Deti s transplantáciou kostnej drene si po dlhých mesiacoch strávených v nemocni mohli užiť príchod leta v prírodnom prostredí areálu v Častej-Papierničke.

30.04.2013 14:41
deti Foto: ,
Deti si po dlhých mesiacoch strávených v nemocni mohli užiť príchod leta v prírodnom prostredí areálu v Častej-Papierničke.
debata

Proces zotavovania po zákernej chorobe im spríjemnil ozdravný pobyt s množstvom zaujímavých prekvapení. Päťdňový rekondičný tábor, ktorý bude končiť prvý majový deň, pre ne a ich najbližších pripravila nadácia Kvapka nádeje a konal sa už trinásty rok. Na pobyte sa zúčastnilo okolo 120 návštevníkov, nešlo však len o malých pacientov s leukémiou.

„Prišli s rodičmi, no okrem nich sú tu aj ich súrodenci, ktorí im kostnú dreň darovali. Ak boli rodiny početnejšie, prišli všetci členovia. Niekedy si totiž rodina zo slabšieho sociálneho prostredia nemôže takýto pobyt dovoliť a my sme chceli, aby sa tu deti mali svojich blízkych,“ vysvetľuje Júlia Horáková, primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene na bratislavských Kramároch. Deti prišli z celého Slovenska, no všetky v určitom období prešli hospitalizáciou v Bratislave.

Podľa Horákovej pobyty nepomáhajú len detským pacientom, ale aj ich rodičom. „Sme tu jedna veľká zohratá rodina. Rodičia tu nadväzujú medzi sebou kontakty a potom spolu počas roka komunikuju aj naďalej. Vznikajú tu hlboké priateľstvá, ktoré im dodávajú silu vyrovnať sa s ťažkým životným údelom. Prvé dva večery nás dokonca prišla navštíviť prvá pacientka na Slovensku, ktorá bola transplantovaná, keď mala osem rokov. Teraz je to už mladá žena,“ hovorí.

Rodina z Komárna si pobyt nevedela vynachváliť. „Pre deti po transplantácii ide o neoceniteľný zážitok. Veľa rokov strávia zatvorené v nemocnici či doma a tu si môžu konečne užiť bezstarostnosť. Aj pre nás rodičov je to výborné, pretože si môžeme s ostatnými vymeniť skúsenosti po transplantácii,“ hovorí matka deväťročného dievčatka.

Pre jej dcérku to bolo vôbec prvýkrát, čo sa zúčastnila na dovolenkovom pobyte. Medzi atrakcie, ktoré deti najviac zaujali, patrila ranná rozcvička s vojenskou armádou a športové dopoludnie strávené v prítomnosti Ozbrojených síl SR. Podľa jedného z vojakov sa ranný výcvik tešil veľkému záujmu. "Ide o veľmi milú akciu a ja osobne oceňujem, že okrem povinností, ktoré máme v rámci ozbrojených síl, sa môžeme zúčastniť aj na takomto podujatí.

Pre nás je určite príjemným oživením a zároveň sa robí pre dobrú vec," zhodnotil. Okrem toho organizátori pre deti pripravili aj maľovanie s maliarom Alexejom Vojtašekom či sochárom Jurajom Čutekom či koncert bývalých superstaristov, Mira Jaroša a Dominiky Mirgovej.

Na pobyte sa zúčastnila aj moderátorka Jarmila Hargašová, ktorá s deťmi absolvovala viaceré zábavné aktivity. „Je úžašné, že sa z choroby dostali, že tu dnes pobehujú a tešia sa zo života. Je to však veľmi obohacujúce aj pre mňa. Keď sa človek pozrie na tieto deti, čím všetkým si museli prejsť, možno si uvedomí, čo je v živote naozaj dôležité a aké malichernosti občas rieši,“ myslí si.

Ozdravný tábor pre deti prvýkrát organizovala nadácia Kvapka nádeje. „Ide o prirodzené rozširovanie našich aktivít, ktoré postupne pribúdajú. Jednou z nich aj tento pobyt určený deťom a ich rodinám na spríjemnenie náročného procesu zotavovania,“ hovorí riaditeľka nadácie Venudula Svobodová.

Minulý rok sa tábor konal v Levoči, tento rok výber padol na účelové zariadenie Národnej Rady Slovenskej republiky v Častej-Papierničke. „Vždy si dávame záležať, aby táborová destinácia bola zaujímavá aj z historického hľadiska a toto je raj na zemi. Počasie je krásne a deti sú nadšené,“ zhodnotila Horáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba