Ľudová platforma má kandidáta na predsedu Prešovského kraja

Spoločným kandidátom Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je kresťanský demokrat Ján Hudacký. Trojlístok to v utorok potvrdil podpisom koaličnej dohody. Dohodu podpísali krajskí predsedovia strán.

07.05.2013 12:15
Ján Hudacký Foto: ,
Ján Hudacký, kandidát Ľudovej platformyna predsedu Prešovského samosprávneho kraja
debata (7)

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa je Hudacký dobrý protikandidát voči nominantovi Smeru-SD Petrovi Chudíkovi. „Som presvedčený, že v osobe Jána Hudackého je konkurencia veľmi vážna,“ povedal po podpise koaličnej dohody Figeľ. Je rád, že strany v kraji dospeli k dohode na predsedovi kraja, na poslancoch, aj na programe. Verí, že aj kampaň bude úspešná.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo doplnil, že jeho strana sa vzdala svojho kandidáta v prospech jednotnému postupu Ľudovej platformy v kraji. Hudackého bude SDKÚ-DS podľa Freša podporovať naplno. „SDKÚ bude jasným ťahúňom v kampani,“ povedal Frešo. Krajským šéfom odkázal, aby zabojovali a vyhrali. Šéf SDKÚ-DS verí, že Prešovský kraj bude príkladom pre ostatných.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár považuje dnešný podpis koaličnej dohody za veľmi dôležitý akt. Predpokladá, že Prešovský kraj bude inšpiráciou aj pre ostatné vyššie územné celky. Podobný názor má aj Figeľ. „Je to aj signál pre ostatné kraje, aby finalizovali dohody tak, aby mohla byť aj v iných krajoch ponúknutá alternatíva voči politike Smeru,“ uviedol.

Hudacký poukázal na viaceré problémy v kraji, ktorému by chcel šéfovať. Ide o problémy ekonomické aj sociálne. Poďakoval za podporu Ľudovej platformy a avizoval, že mieni riešiť problémy kraja.

Strany nechcú predbiehať pokiaľ ide o dohody v ostatných krajoch. Mienia komunikovať až výsledky. V súvislosti s Bratislavským krajom, v ktorom by mal kandidovať za pravicu Frešo, to podľa šéfa SDKÚ-DS vyzerá dobre. Kandidatúru zatiaľ neoznámil, naďalej sa podľa jeho slov rokuje. Nedávno Frešo naznačil, že kandidatúru oznámi po podpise koaličnej dohody.

7 debata chyba