Rybníček musí v Trenčíne sobášiť sám

Trenčianski mestskí poslanci sa postarali o to, aby mal primátor Richard Rybníček obsadené takmer všetky soboty. Vzdali sa práva sobášiť, čím táto povinnosť prešla na primátora.

12.05.2013 16:00
richard rybnicek Foto: ,
Richard Rybníček
debata (17)

Rybníček doteraz takéto obrady neviedol, netají sa totiž tým, že je hlboko veriaci a vykonávať civilné sobáše sa prieči jeho náboženskému presvedčeniu. Sporom o sobáše len pokračuje nepriateľstvo medzi poslaneckým zborom a primátorom, proti ktorému spolu stoja pravicoví a ľavicoví poslanci.

Návrh na zmenu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré sa zaoberá účasťou poslancov na sobášnych obradoch, predložil zastupiteľstvu poslanec Róbert Lifka (Paliho Kapurková, veselá politická strana). Nik nehlasoval proti. Mala to byť reakcia na nevyjasnenú situáciu, keď traja poslanci uzatvorili s mestom dohody, podľa ktorých mali byť rečníkmi na občianskych obradoch a slávnostiach. Pre tieto zmluvy by teraz mali prísť o poslanecké mandáty.

„Pretože neboli vyriešené právne vzťahy, navrhol som, aby sa poslanci nezúčastňovali sobášnych obradov. Neznamená to, že v Trenčíne nebude mať kto uzatvárať sobáše, zákon hovorí v prvom rade o primátorovi, poslanci sú len variantné riešenie. Takže v Trenčíne bude môcť sobášiť len primátor,“ dodal Róbert Lifka. Ak primátor uznesenie vetuje, poslanci môžu jeho veto prelomiť trojpätinovou väčšinou. Za „sobášne“ uznesenie hlasovalo 19 poslancov, na prelomenie veta stačí 15.

„Musíme sa s právnikmi pozrieť na to, čo vlastne poslanci schválili. Ak by to malo byť tak, že by mal primátor sobášiť, tak budem toto uznesenie vetovať. Už na začiatku volebného obdobia som poprosil poslancov, že sobášiť nechcem kvôli svojmu vierovyznaniu. Mal som s poslancami takúto dohodu,“ povedal Rybníček po včerajšom hlasovaní.

Politológ Miroslav Řádek považuje situáciu, ktorá vznikla v Trenčíne, za neštandardnú a predpokladá, že nemôže dlho trvať. Podľa neho sa skôr či neskôr primátor a poslanci dohodnú na kompromise.

„Určite to svedčí o dosť veľkom konflikte medzi primátorom a mestským zastupiteľstvom. Neviem si dosť dobre technicky predstaviť, ako by primátor stíhal všetky sobáše. Budú musieť hľadať nejaký kompromis. Jednak je to proti jeho presvedčeniu, jednak je nereálne, aby to jeden človek zvládol,“ podotkol politológ.

Dohody o pracovnej činnosti podpísali s mestom viceprimátor Trenčína Rastislav Kudla (Smer) a mestskí poslanci Tomáš Vaňo a Patrik Burian (obaja HZDS – KDH). Podľa dohody mali byť rečníkmi na civilných obradoch pri vítaní detí do života. Zákon o obecnom zriadení nepripúšťa možnosť vykonávať súčasne funkciu poslanca aj zamestnanca mesta, v ktorom bol zvolený. Podľa právnika Pavla Nechalu všetkým trom mandát poslanca zanikol podpisom zmluvy, aj keď sa týkala vítania detí do života.

Poslanci sa bránia, že túto možnosť im ponúklo mesto, a to im predložilo na podpis dohodu o pracovnej činnosti, ktorú vypracovali mestskí úradníci. Tvrdia, že to bola vopred pripravená pasca.

„Sme presvedčení o tom, že to bol úmysel zo strany mesta. Bolo to pripravované špeciálne na nás troch, nikoho iného neoslovili. Za jedno privítanie sme mali 9,96 eura. Ja som bol vítať deti do života jediný raz za celý kalendárny rok,“ vraví Tomáš Vaňo.

Dohody podpísali poslanci minulý rok. Či preto o poslanecké mandáty prídu, rozhodne súd. Ak by ten zánik mandátov potvrdil, nastala by zložitá situácia. Všetky sobáše, ktoré uzatvorili títo poslanci po podpísaní dohody o pracovnej činnosti, by sa podľa názoru niektorých právnikov stali neplatné.

Ak niektorému poslancovi zanikne mandát a tento poslanec by potom vykonal sobášny obrad, podľa advokáta Ivana Eckmanna takéto manželstvo vôbec nevzniklo. „Podľa zákona o rodine jednoznačne platí, že sobášny obrad môže vykonať len poverený poslanec alebo primátor či starosta. Ak sobáš uzatváral poslanec, ktorému zanikol mandát, takéto manželstvo nebolo uzavreté v súlade so zákonom, a teda ani nevzniklo,“ povedal Eckmann.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba