Krachujúca Smrečina zastavila výrobu

Firma Smrečina Hofatex v Banskej Bystrici, na ktorú minulý týždeň podal reštrukturalizačný správca návrh na konkurz, v utorok zastavila výrobu.

14.05.2013 11:39
Smrečina Hofatex Foto: ,
Zamestnanci firmy Smrečina Hofatex sa v utorok ráno zhromaždili pred bránou podniku.
debata (6)

Zo závodu si dodávatelia odvážajú nezaplatenú surovinu, dnes tiež prišli pracovníci Stredoslovenskej energetiky odpojiť závod od elektriny. Zamestnancom, ktorí sa ráno zhromaždili pred závodom s pôvodným zámerom štrajkovať za vyplatenie miezd, to oznámil predseda predstavenstva Roman Adámek s tým, že sa podarilo zohnať aspoň peniaze na výplaty za apríl a dnes ich firma odosiela na ich účty.

„To je vec, ktorou som si nebol istý ešte včera,“ uviedol Adámek. Rozbeh výroby bez finančnej injekcie však podľa neho nie je nemožný. „Jediné, čo vieme urobiť, je doexpedovať a dostať čo možno maximálne množstvo financií späť do firmy, aby sa mohlo všetkým dodávateľom vrátane ľudí vyplatiť, čo im je táto firma dlžná. Či sa to podarí, neviem povedať,“ dodal.

Z takmer 170 zamestnancov Smrečiny Hofatex už od 26. apríla ostávali postupne viacerí doma so 60 percentami mzdy, minulý týždeň ich pracovalo len zhruba 20. Po dnešnom zastavení výroby bude na expedíciu posledných výrobkov podľa Adámka stačiť päť zamestnancov. Ďalší vývoj po pravdepodobnom vyhlásení konkurzu už bude na rozhodnutiach konkurzného správcu.

Smrečina Hofatex, výrobca drevovláknitých izolačných dosiek pre stavebníctvo, je od decembra minulého roka v reštruktura­lizácii a reštrukturalizačný správca podal minulý týždeň v pondelok na súde návrh na jej konkurz. Súd má o ňom rozhodnúť do 15 dní. Podľa Adámka aj vedenia odborov vo firme by firmu pred krachom zachránila zhruba 500-tisícová dotácia, o ktorú zatiaľ neúspešne požiadali vládu.

Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini v piatok uviedol, že štát urobil všetko, čo mohol a ďalší osud firmy je na jej majiteľoch. "Ministerstvo už pred mesiacom požiadalo štátnu Eximbanku, aby bola súčinná pri prefinancovaní reštrukturali­začného plánu Smrečiny Hofatex. Vyvinuli sme maximálne úsilie, ale majitelia podniku sami identifikujú, že fabrika nemá odbyt. Drobná pôžička by bola len kúpením si času na pár mesiacov,“ povedal Pellegrini.

Podľa odborovej predáčky v Smrečine Hofatex Heleny Šikulovej je vláde zrejme jedno, že 170 zamestnancov pôjde na ulicu. „Z odborov išlo podporné stanovisko, aby firma dotáciu 500-tisíc na preklenutie súčasnej situácie dostala. Pretože potom táto fabrika je životaschopná, to prehlásili aj kolegovia z obchodu,“ uviedla Šikulová. Podľa nej vláda podporuje len zahraničných a nie domácich investorov. „Podľa akého kľúča sa dávajú dotácie domácim a zahraničným firmám, nie je otázka pre mňa,“ odmietol komentovať vyjadrenia Pellegriniho Adámek.

Majiteľ Smrečiny Hofatex Ladislav Krajňák pre médiá uviedol, že o pomoc pre firmu požiadal štyri ministerstvá – ministerstvo sociálnych vecí, ministerstvo hospodárstva, ministerstvo financií aj ministerstvo pôdohospodárstva, keďže štátne Lesy SR sú hlavným dodávateľom suroviny pre Smrečinu. Odpovede ešte očakáva.

„Situácia sa skomplikovala len preto, že keď sme 6. mája predložili veriteľskému výboru návrh na reštrukturalizačný plán, tak v ten istý deň podal reštrukturalizačný správca návrh na konkurz. Myslím si, že aj tie reakcie energetikov a podobne sú práve preto, že súd má 15-dňovú lehotu na rozhodnutie a asi očakávajú, že rozhodne v prospech konkurzu,“ dodal Krajňák.

6 debata chyba