Kalamita nie je, aj tak ohrozujete zdravie ľudí postrekmi, kritizujú Ftáčnika

Miestny poslanec v bratislavskej Karlovej Vsi Jaromír Šíbl napísal primátorovi Bratislavy Milanovi Ftáčnikovi otvorený list, v ktorom protestuje proti chemickému postrekovaniu komárov lietadlami na území Bratislavy a mestskej časti Bratislava-Karlova Ves.

15.05.2013 14:51
Komáre - pokožka - vírus Foto:
Podľa poslanca bratislavskej Karlovej Vsi Jaromíra Šíbla je momentálne normálny výskyt komárov, nejde o žiadnu kalamitnú situáciu. Napriek tomu sa Mesto Bratislava rozhodlo pre chemické postreky.
debata (6)

Vôbec sa mi nepáči, že nám niekto priamo na hlavu strieka takéto svinstvo, napísal Šíbl primátorovi. Magistrát odpovedal, že k chemickému postreku pristúpil preto, lebo nastala mimoriadna situácia a postrek sa realizuje prípravkom, ktorý je na tieto účely povolený v Európskej únii.

Šíbl v liste tvrdí, že k postreku prišlo bez predchádzajúceho dostatočného varovania. Upozorňuje tiež na to, že chemická látka Kontakt, ktorá sa pri postreku používa, má negatívny účinok na ľudské zdravie.Môže spôsobovať rakovinu a neplodnosť, uviedol Šíbl. To vyvracia Zdeno Jaško zo spoločnosti, ktorá realizuje postrek. V prípravku, ktorým sa aplikuje postrek, je veľmi nízka koncentrácia účinnej látky cypermetrín, s veľmi krátkou dobou pôsobenia v ovzduší. „Navyše, pri dopade na zem sa postrek rozkladá na neškodné látky,“ uviedol Jaško a dodal, že prípravok je certifikovaný v rámci EÚ.

Podľa Šíbla však k postreku vôbec nemalo prísť. V súčasnosti sa totiž napríklad v Karlovej Vsi nedá hovoriť o zvýšenom, ale len o bežnom počte komárov. „Pravidelne sledujem výskyt komárov aj v lužných lesoch v oblasti Dunaja a Moravy na území Bratislavy a Bratislavského kraja, a ani v týchto oblastiach nemožno v súčasnom období hovoriť o kalamitnom výskyte,“ uviedol Šíbl.

Riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy oponuje, že k chemickému postreku pristúpilo mesto na základe vyhodnotenia mimoriadnej situácie a to aj po odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave a po prerokovaní situácie s jednotlivými mestskými časťami.

„Chemický postrek je to najkrajnejšie riešenie v mimoriadnej situácii, aká nastala aj v súčasnosti v súvislosti s kalamitným výskytom komárov,“ uviedol Andrassy a dodal, že napriek tomu, že používaný prípravok nie je pre človeka nebezpečný, mesto intenzívne informovalo verejnosť o postrekoch. „Odporúčali sme ľuďom, aby sa v konkrétnych časoch nezdržiavali na miestach, na ktoré sa postrek zameria,“ uviedol Andrassy na margo výčitiek, že ľudia neboli dostatočne včas pred postrekmi varovaní. Navyše sme požadovali, aby firma vykonávajúca postrek tak robila v čase, keď bude postrek maximálne účinný a zároveň bude čo najviac minimalizované riziko chemického postreku na živé organizmy, dodal Andrassy.

Na sociálnych sieťach sa pritom objavili aj sťažnosti obyvateľov z Karlovej Vsi na nízky prelet lietadiel, ktoré realizujú postreky. Niektorí z nich sa obávali, že im lietadlo narazí do domu.

Podľa Zdena Jaška však lietadlá nelietajú tak nízko, aby ohrozovali ľudí a ich majetok. „Nízky prelet je potrebný kvôli účinnosti postreku,“ uviedol Jaško.

6 debata chyba