Na Štrúdľovom festivale vznikol slovenský rekord

V obci Trhová Hradská v okrese Dunajská Streda vznikol v sobotu nový slovenský rekord. Ide o najdlhšiu vytiahnutú štrúdľu, ktorá meria 31 metrov 43 centimetrov. Potvrdil to autor knihy Slovenské rekordy Igor Svítok.

18.05.2013 19:57
rekord, ťahaná štrúdľa Foto: ,
V obci Trhová Hradská prekonali minuloročný rekord v dlžke ťahanej štrúdle.
debata

„Po skončení sme konštatovali, že štrúdľa je v jednom kuse. V prípade pretrhnutia rekord by bol neplatný. Je to tretí pokus a rekordnú štrúdľu vytvoril tím hlavnej organizátorky Štrúdľového festivalu Kristíny Bugárovej,“ uviedol Svítok s tým, že oproti roku 2012 sa podarilo pridať 73 centimetrov. Prvý pokus o svetový rekord sa uskutočnil v roku 2011. Trhová Hradská je zatiaľ neporaziteľná. „Iný takýto pokus sme doteraz nezaregistrovali,“ zdôraznil.

Okrem slovenského rekordu sa konala aj súťaž o najchutnejšiu a najkrajšiu štrúdľu. „Na námestí obce za prítomnosti viac ako 2000 návštevníkov súťažilo 12 družstiev z domova i zahraničia. Tvoriace tímy povinne pripravili tvarohové, jablkové a ľubovoľne zvolené štrúdle. Medzi súťažiacimi boli aj zástupcovia mužského pokolenia. Porota vyzdvihla, že do súťaže sa zapojili aj mladí ľudia,“ doplnila Bugárová.

Svítok pripomenul, že v priebehu dnešného dňa to bol druhý slovenský rekord. „V Skalici ťahali najdlhší trdelník, ktorý prekročil dvojmetrovú hranicu. Obidva gurmánske rekordy sa zapíšu do knihy Slovenské rekordy. Tímy dostanú certifikáty, ktoré potvrdzujú právoplatnosť rekordov,“ povedal.

debata chyba