Plynovod odkryl osady staré tisíce rokov

Tri osady z obdobia neolitu sa v týchto dňoch podarilo objaviť v katastri obce Kiarov v okrese Veľký Krtíš.

22.05.2013 15:19
osada, neolit, kiarov, vykopávky Foto: ,
Osady z obdobia neolitu sa podarilo objaviť v katastri obce Kiarov. Obývali ich ľudia lengyelskej kultúry v období rokov 4 700 až 4 200 pred Kristom.
debata (3)

Obývali ich ľudia lengyelskej kultúry v období rokov 4 700 až 4 200 pred Kristom. Zvyšky vtedajších obydlí a vecí, ktoré ľudia používali sa našli počas výkopových prác pri výstavbe plynovodu do Maďarska. Podľa archeológov ide o zatiaľ najvýznamnejší archeologický objav na území Slovenska v tomto roku a v lokalite Poiplia o najcennejšie archeologické nálezisko vôbec.

Vedúci archeologického výskumu Ján Beljak informoval, že osady sú od seba vzdialené asi päťsto metrov a vekom chronologicky na seba nadväzujú. „Na mieste sa našli pozostatky sídliskových objektov, ale aj budov, ktoré slúžievali na uskladňovanie potravín, či obydlia. Pod zemou sa našlo aj množstvo keramických fragmentov, a to nielen črepov, ale aj celé nádoby, či ich torzá. Objavili sme aj plastiky vytvorené z hliny, ktoré zobrazujú ľudí i zvieratá,“ povedal Beljak. K najvácnejším radí plastiku psíka, ktorú možno považovať za hotové umelecké dielo.

Lengyelská kultúra v období Neolit sídlila pred tisíckami rokov na území súčasného Maďarska a juhozápade Slovenska. Vďaka objavu troch osád pri Kiarove už archeológovia vedia, že oblasť Poiplia patrila k prvým, ktoré ľudia lengyelskej kultúry osídlili.

Desiatky vzácnych predmetov budú teraz archeológovia laboratórne skúmať a dokumentovať. Po ich skonzervovaní si ich bude môcť pozrieť aj verejnosť. Beljak predpokladá, že tak bude najskôr o dva roky. „Predmety by sme radi prezentovali v nejakom múzeu. Možno by mohli byť umiestnené v najbližšom regionálnom múzeu od miesta nálezu, ktoré je v Modrom Kameni,“ poznamenal Beljak.

Nález by miestnym ľuďom, ale aj turistom mohli pripomínať aj informačné tabule, ktoré by mohli byť umiestnené v Kiarove, no aj v susedných Želovciach, ktoré sú známe náleziskom avarského pohrebiska zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Starosta Kiarova Pavel Suchánsky zdôraznil, že nález ho milo prekvapil a potešil. „Najradšej by sme boli, keby nejaké predmety z náleziska boli prezentované aj u nás, určite však budeme chcieť, aby nález pripomínali aspoň nejaké tabule s informáciami o nálezisku a o tom, čo sa na mieste našlo,“ dodal Suchánsky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba