Odpadky pri diaľnici od Prešova sú už minulosťou

Košičanov i návštevníkov mesta roky rozčuľovali kopy odpadu pri domčekoch hneď vedľa diaľničného privádzača na vjazde do mesta v smere od Prešova.

11.06.2013 16:39
Róm, Rómovia, odpadky, diaľnica, Prešov, smeti Foto: ,
Rómovia žijúci v záhradných domčekoch pri diaľničnom privádzači na okraji Košíc vlastnoručne odpratali smeti z ich okolia. Za odvoz odpadu už chcú riadne platiť.
debata

Od utorka je tento stav minulosťou. Hory smetí včera Rómovia, ktorí záhradné chatky v oblasti Majetkár obývajú, odpratali. Tvrdia, že ďalšie hromadenie odpadkov už vraj nehrozí. Neporiadok, ktorý pozbierali do igelitových vriec, nahádzali do pristaveného kontajnera s objemom šestnásť kubíkov.

Mestský poslanec a koordinátor prác na Luníku IX Miloš Ihnát svoje skúsenosti s Rómami uplatnil aj na opačnom konci Košíc. Tvrdí, že niekedy stačí aj dobré slovo. „Chodil som za nimi niekoľko týždňov. Nakoniec sami uznali, že takto sa žiť nedá a chceli to zmeniť,“ komentoval Ihnát zmenu postoja obyvateľov domčekov. Kontajner síce tentoraz zaplatilo mesto, no najbližšie to tak už nebude. Na podnet Ihnáta sa tunajšie rómske rodiny rozhodli, že budú platiť za odpad. Už boli na magistráte nahlásiť platby za smeti.

Podľa Ihnáta ak budú platiť riadne a načas, nie je dôvod, aby im mesto neposkytlo vrecia a nádoby na odpad. Tie by v pravidelnom intervale vyvážali na skládku. „Ide o motiváciu, aby videli, že ak službu budú platiť ako ostatní, tak ju aj dostanú,“ tvrdí Ihnát. „Dozriem aj na to, aby si za odpad naozaj platili. Bude tu iná disciplína ako doteraz,“ uzavrel Ihnát.

Samotní Rómovia tvrdia, že sa zmene nebránia a chcú mať vo svojom okolí poriadok. „Budeme platiť poctivo každý mesiac. Chceme tu bývať a žiť ako slušní ľudia. Budeme tu mať čisto, chceme to dodržať. Ešte presne nevieme, koľko budeme platiť za odpad, počkáme si na výmer od mesta,“ povedala jedna z miestnych obyvateliek Jolana Turtáková. Dve deti, ktoré má v ústave, prídu domov na prázdniny, o dve ďalšie, ktoré má zverené, sa momentálne stará.

Celkovo žije v lokalite päť rómskych rodín, ktoré si vraj prenajali bývalé záhrady od majiteľov. „Ja tu bývam šestnásť rokov, majiteľom sme poctivo platili každý mesiac dvetisíc korún. Tí už ale zomreli, zatiaľ sme tu, uvidíme, čo bude ďalej. Radi by sme tu aj ďalej ostali, lebo nemáme kam ísť. Budem sa snažiť robiť všetko tak, aby sme tu s manželom a štyrmi deťmi mohli ostať,“ sľubuje Turtáková.

debata chyba