Objasnili vraždu košického podnikateľa

Slovenská a maďarská polícia spoločne začali rozuzľovať prípad vraždy košického podnikateľa a riaditeľa obchodného centra Cassovia Barnabáša Farkaša.

14.06.2013 10:30
bmw X6, barnabáš, auto Foto:
Luxusné BMW X6 našli maďarskí policajti havarované pri obci Tornyosnémeti, kde zavraždený Barnabáš žil sám vo svojom dome.
debata (6)

Niekoľko dní bol nezvestný a jeho zmiznutie bolo záhadou aj pre mužov zákona. Nie však nadlho, jeho telo našli zakopané pol metra pod zemou pri obci Bohdanovce neďaleko Košíc. Zavraždený Farkaš pritom údajne býval sám v rodinnom dome v maďarskom Tornyosnémeti neďaleko slovenských hraníc.

Košický krajský policajný riaditeľ Juraj Bukuš a šéf polície Boršodsko-Abovsko-Zemplínskej župy Csaba Vereckei potvrdili, že podozrivým z vraždy je 21-ročný Slovák z okresu Košice-okolie. Pomáhať mu mali aj dvaja ďalší spolupáchatelia. Zadržaný Slovák sa najprv sám prihlásil na spoločnom kontaktnom pracovisku slovenskej a maďarskej polície v Slovenskom Novom Meste – Sátoraljaújhelyi, aby podal ako svedok vysvetlenie k zmiznutiu Farkaša. Vo výpovedi sa však nakoniec sám zamotal a nakoniec sa k vražde priznal.

„V tejto vražde, ktorá nemá obdobu, zatiaľ ostáva záhadou motív,“ povedal košický krajský policajný riaditeľ. V Košiciach sa šíria reči o tom, že to mohlo súvisieť s jeho podnikateľskými aktivitami, polícia však zatiaľ nechce komentovať ani túto verziu. Pritom aj v maďarskej dedine, kde býval, sa hovorí o tom, že žil osamotene a v priebehu krátkeho času zbohatol a začal kupovať luxusné veci.

Isté je zatiaľ len to, že telo mŕtveho riaditeľa obchodného centra mal páchateľ naložiť do luxusného terénneho auta, ktoré patrilo nebohému, a cez hranice ho previezol až k obci Bohdanovce, kde vykopal hrob. „Stopy nájdené pri jame, kde bolo telo zakopané, svedčia o tom, že páchateľ tam prišiel na BMW X6,“ doplnil Bukuš. Prvotné informácie, že telo bolo rozštvrtené, sa však nepotvrdili. Neboli na ňom ani viditeľné znaky po bodných či strelných ranách. Viac o príčine smrti napovie až nariadená súdna pitva.

Havarované luxusné vozidlo mŕtveho podnikateľa nakoniec našla maďarská polícia pri obci Tornyosnémeti s otvorenými dverami a stopami po krvi. U slovenských kolegov zistili, že patrí vtedy ešte nezvestnému slovenskému podnikateľovi. Neskôr našli v jeho dome stopy po bitke a krvi. Vtedy už bolo takmer isté, že sa stala vražda. „Podľa aktuálne dostupných údajov 21-ročný podozrivý v noci z 5. na 6. júna 2013 fyzicky napadol svoju obeť tak, že tá na následky zranení vo svojom dome v Tornyosnémeti zomrela,“ uvádza sa vo vyhlásení maďarskej polície.

Momentálne sa rozhoduje o tom, či bude prípad ďalej vyšetrovať slovenská, alebo maďarská polícia. V každom prípade však budú pri riešení prípadu úzko spolupracovať. Smútočné oznámenie o tragickej smrti Barnabáša Farkaša sa objavilo aj na webe obchodného centra Cassovia, kde bol niekoľko rokov riaditeľom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba