Zosuv svahu im zničil domy a zmenil životy

Zosuvy pôdy asi najviac postihli Nižnú Myšľu na východe Slovenska. V júni pred troma rokmi masívny zosuv svahu poškodil desiatky domov, zbúrať museli vyše dvadsať z nich.

28.06.2013 14:00
Nižná Myšľa Foto:
V Nižnej Myšli zosuvy vážne poškodili domy obyvateľov.
debata

Valiaca sa zem vtedy vyhnala ľudí v noci z domov, vrátiť sa mohli len po svoje veci. S faktom, že sa do nich už nevrátia bývať, sa zmierovali len veľmi ťažko. Na miestach ich domovov dnes vidieť len zvyšky múrov či základov. Niekde zostali brány a ploty, ktoré ohraničovali dvory a záhrady.

Bývanie pod svahom poznačilo životy ľudí, ktorí po strate strechy nad hlavou, nemali kam ísť. Ako provizórne riešenie poslúžili kontajnerové domčeky. Za tri roky sa niektorým podarilo z nich odísť, iní museli zostať. Nemajú peniaze ani sily, aby si mohli postaviť dom či kúpiť byt. „Ja som dostala trinásťtisíc eur ešte od premiérky Radičovej, no z toho si ťažko vyriešim bývanie. Byt v Košiciach stojí oveľa viac. Úver mi už nikde nedajú, takže nemám inú možnosť, len ostať tu. Bohužiaľ, pár mesiacov predtým, ako došlo k zosuvu, som neobnovila poistku, lebo som prerábala dom,“ tvrdí jedna z obyvateliek kontajnerového domčeka, ktorá nechcela prezradiť meno.

Pri zosuvoch prišla o dom aj Agnesa Hancová s manželom a tiež prijali kontajnerové bývanie. Boli radi, že majú strechu nad hlavou, no malo to svoje úskalia. „V zime nám bolo zima, v lete zase teplo, naozaj len také provizórium. Keď pršalo, kvôli klepaniu dažďa na strechu sme nemohli spať. Nežili sme dobre,“ spomína pani Hancová. Bývanie si už vyriešili, od januára bývajú v novom, montovanom dome hneď vedľa kontajnerov. „Samozrejme, nedá sa to porovnať s tým, čo bolo predtým, ale už sme konečne v novom,“ pochvaľuje si. Posledné veci si presťahovali len v týchto dňoch.

O hroziacom zosuve podľa nej údajne nikto nič nevedel. „Geológovia tu robili prieskum ešte za komunizmu pred vyše dvadsiatimi rokmi. Nejaké dokumenty o tom vraj boli na vtedajšom miestnom národnom výbore. No medzičasom sa stratili. A tak sme sa o riziku dozvedeli všetci až vtedy, keď už bolo neskoro,“ dodala Hancová.

Podľa starostu Nižnej Myšle Ľudovíta Gregu sa v miestach, kde sa zosunul svah, stavať nesmie. Prísnejšie pozerajú aj na tých, ktorí žiadajú stavebné povolenia v iných častiach obce. Vydajú ich, ale len vtedy, keď je k nim posudok geológa. Obec si navyše kvôli tomu dala vypracovať aj nový územný plán. Ten zohľadňuje situáciu po zosuvoch a aktuálnu geologickú mapu. Napriek tomu sa však našli ľudia, ktorí boli znovu ochotní stavať na miestach, kde pôvodné domy zničil zosuv, hoci je to zakázané. „Myslia si, že ak je to ich pozemok, tak si na ňom môžu robiť, čo chcú,“ komentoval situáciu starosta.

Podľa neho by bolo dobré prijať zmenu legislatívy, ktorá by upravila podmienky výstavby v zosuvných alebo záplavových územiach. Napokon aj poisťovne sa už dnes pri poistení domov rozhodujú podľa geologických a povodňových máp.

debata chyba