V Turnianskom potoku zahynuli tisícky rýb

V Turnianskom potoku neďaleko Trenčína uhynuli tisícky rýb. Rybári hovoria o škode za 20-tisíc eur. Príčinou bolo pravdepodobne vypustenie močovky do potoka. Prípad už vyšetruje polícia.

03.07.2013 14:00
turňa, ryby, potok Foto: ,
Podľa rybárov uhynuli v Turnianskom potoku tisícky rýb, najmä jalce, hrúzy a čereble.
debata

„Policajti z Trenčína začali trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na tri roky,“ povedal Pavol Kudlička, krajský policajný hovorca v Trenčíne.

Mŕtve ryby plávajúce na hladine potoka objavili pracovníci povodia Váhu, ktorí tu kosili pobrežné pozemky. Privolali policajtov a tí zase členov Slovenského rybárskeho zväzu. Rybári našli na brehoch potoka dva vývody, z ktorých vytekala znečistená tekutina. Z jedného kuchynský odpad so saponátmi, z druhého močovka. So starostom preskúmali jednotlivé kanalizačné zberače a zistili viacero prípadov, keď bola kanalizácia napojená do odtoku dažďovej vody, čo je absolútne neprípustné, pretože tento odtok ústí priamo do potoka. Rybári sú presvedčení, že našli konkrétneho vinníka – rodinný dom, odkiaľ vytiekla močovka. V blízkosti rodinného domu sú maštale a chlievy, kde majiteľ chová kravy, ošípané a kone.

„Naša organizácia podala trestné oznámenie na konkrétneho človeka, pretože podľa nás v tomto prípade nejde o neznámeho páchateľa. Informoval som sa u súdneho znalca, podľa ktorého škoda na úhyne rýb bude predstavovať 20-tisíc eur. Proces bol intenzívny, bolo to niekoľko tisíc kusov mŕtvych rýb. Presná škoda bude známa až po vypracovaní znaleckého posudku,“ dodal Ľubomír Klas, predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Trenčíne.

Obyvatelia rodinného domu, odkiaľ mala vytiecť močovka, však obvinenie odmietajú. Nechcú ani pripustiť možnosť, že by mohli otráviť ryby v potoku. Močovku zhromažďujú v žumpe a využívajú ju ako hnojivo. „My nepúšťame do potoka nič. To mohlo ísť od hocikoho iného, je tu viacero podnikateľov, mohla to spôsobiť aj nejaká chemikália. Močovka je výborné hnojivo na ďatelinu, bolo by škoda ju len tak vypustiť,“ povedal Jozef Ježík, chovateľ hospodárskych zvierat.

Podľa Michala Štefánka zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia táto udalosť naplnila znaky mimoriadneho zhoršenia vôd, ktoré bolo spôsobené zaobchádzaním so škodlivými látkami pochádzajúcimi z chovu hospodárskych zvierat. „Došlo k ich úniku do Turnianskeho potoka. Príčina mimoriadneho zhoršenia vôd sa teda zistila, pôvodca však zatiaľ nie,“ povedal Michal Štefánek.

Pre obec vyplynuli z tejto udalosti viaceré povinnosti. Okrem iného musí preveriť spôsob odkanalizovania všetkých rodinných domov, ktoré nie sú v súčasnosti napojené na verejnú kanalizáciu, a občanov informovať o tom, že do kanalizácie z povrchového odtoku možno vypúšťať iba dažďovú vodu. „Spravíme štátny stavebný dohľad a vyzveme majiteľa rodinného domu, odkiaľ mala vytekať močovka, aby nám dokladoval vodotesnosť žumpy. Ak sa potvrdí, že to ide od neho, stavebník bude musieť spraviť stavebné úpravy, aby zabránil úniku močovky do kanalizácie,“ dodal Peter Mikula, starosta Trenčianskej Turnej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba