Na Kamennom námestí bude piknik aj prehliadka

Iniciatíva Námestie pre ľudí pripravila na sobotu 20. júla zaujímavý program na bratislavskom Kamennom námestí v rámci projektu, ktorý má prispieť k oživeniu a zušľachteniu tohto verejného priestoru. Informácie o podujatí poskytla koordinátorka iniciatívy Dominika Belanská.

19.07.2013 15:12
Kamenné námestie Foto:
Posedenie pod najkrajším stromom Kamenného námestia.
debata

V tieni pavlovnie, najkrajšieho stromu na námestí si každý môže pochutnať na koláči alebo sa osviežiť limonádou či kávou. Záujemcovia o architektúru mesta dostanú odborný výklad o architektonickom komplexe Prior – Kyjev. Organizátori však ešte pred podujatím upozorňujú, že počet účastníkov prehliadky je obmedzený, je potrebné prihlásiť sa vopred.

Iniciatíva Námestie pre ľudí je skupina architektov, študentov a dobrovoľníkov, ktorým záleží na tom, ako vyzerajú verejné priestory v našich mestách. Rozhodli sa venovať svoju energiu a čas do zlepšenia situácie na Kamennom námestí v Bratislave, ktoré je podľa nich v súčasnosti jedným z najzanedbanejších verejných priestorov. Spolu s ľuďmi z miestnej komunity a spolu s ďalšími organizáciami sa snažia priniesť na námestie zaujímavé aktivity a zlepšiť jeho vzhľad, aby sa postupne stalo kvalitným a príjemným priestorom – miestom pre ľudí.

Iniciatíva Námestie pre ľudí zorganizovala v minulom roku sériu verejných diskusií a udalosť Deň pre námestie (september 2012). Počas nich zozbierala cenné podnety a názory obyvateľov o ich predstave o súčasnej i budúcej podobe Kamenného námestia.

V roku 2013 spolu s lokálnou komunitou a partnermi realizuje priestorové intervencie a zaujímavé aktivity, ktoré pomáhajú Kamenné námestie približovať predstave ľudí o jeho adekvátnom využití a vzhľade. Projekt s názvom “Leto s námestím” prebieha počas letnej sezóny. Jeho súčasťou je napr. úspešnú akcia “Adoptuj si kochlík!”, ktorá umožnila obyvateľom vysadiť rastliny do opustených betónových kvetináčov, starať sa o ne počas leta a prispieť tak k výraznému zlepšeniu vzhľadu námestia.

Leto s námestím (20.7.2013)

14:00 – 16:00 – PIKNIK pod pavlovniou: káva, limonáda, koláčik a príjemný rozhovor v tieni najkrajšieho stromu na námestí

15:00 – 16:00 – SPOZNAJ KAMENNÉ!: prehliadka architektonického komplexu Prior – Kyjev Odborný výklad podá architekt Mgr. art. Martin Zaiček z o.z. Archimera. Počet účastníkov prehliadky je limitovaný. Rezervácia miest TU.

15:00 – 18:00 – HRAVÉ DIELNE PRE DETI pod vedením skúsených lektoriek: „Postav si svoje mesto“ a „Urob si svoje zvieratko“

16:00 – 17:00 – DETSKÉ DIVADLO DUNAJKA s predstavením „Karnevalový hrad“

17:00 – 18:00 – POLEJ SVOJ KOCHLÍK! rastliny v “adoptovaných” kochlíkoch na námestí budeme opäť spoločne polievať, aby vydržali horúce leto

18:00 – 22:00 – KONCERTY:

18:00 – 19:00 – Ján HITO Hurtík
19:15 – 20:15 – Royko Passage
20:30 – 21:30 – King Shaolin

debata chyba