Z Gabčíkova do Dunaremete premáva nová kompa

Slovensko a Maďarsko má ďalšie turistické prepojenie. Po viacerých odkladoch v Gabčíkove slávnostne odovzdali do užívania kompu na Dunaji.

26.07.2013 13:35
Gabčíkovo, kompa cez Dunaj Foto: ,
V Gabčíkove slávnostne odovzdali do užívania kompu na Dunaji. V rámci cezhraničnej spolupráce medzi obomi krajinami bude nové turistické prepojenie pre verejnosť k dispozícii od soboty 27. júla 2013.
debata

V rámci cezhraničnej spolupráce medzi obomi krajinami bude nové turistické prepojenie pre verejnosť k dispozícii od soboty 27.7. Projekt sa realizoval v celkovej hodnote viac ako 3,2 milióna eur a 85 percent finančných prostriedkov hradila Európska únia(EÚ).

„Kompa je konštruovaná tak, že môže byť v prevádzke aj vtedy, keď je nízka hladina vody Dunaja. Je 24 metrov dlhá, viac ako sedem metrov široká, s nízkym ponorom. Môže naraz preniesť 50 – 60 osôb a šesť osobných automobilov. Samozrejme, bude prevážať aj cyklistov,“ vysvetlil starosta Gabčíkova Iván Fenes s tým, že sa vytvoril predpoklad na pokračovanie obľúbenej cyklistickej trasy po dunajských hrádzach.

Prístav pri Gabčíkove má vlastnú žumpu, studňu, verejné osvetlenie, parkovisko a vybudovala sa aj 500 metrov dlhá prístupová cesta. „Kompa spája Žitný ostrov a Szigetköz (Malý Žitný ostrov). Turisti môžu využiť nové spojenie nielen medzi obcami Gabčíkovo a Dunaremete, ale aj navštíviť neďaleké kúpeľné mesto Lipót,“ konštatoval starosta obce Lipót Péter Tóth. Dodal, že keď bude chcieť Gabčíkovčan navštíviť termálne kúpalisko v obci Lipót v Maďarsku, kompou si skráti cestu o 50 kilometrov.

Podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša nové spojenie oživí spoluprácu medzi obyvateľmi cezhraničného regiónu na oboch stranách rieky. „Kompa môže zlepšiť ekonomiku pohraničného regiónu, hlavne činnosť malých podnikateľov. Realizáciou projektu dosiahneme skvalitnenie vzájomnej susedskej spolupráce,“ konštatoval.

Starosta obce Dunaremete Géza Morovics vyzdvihol, že štyria partneri projektu – maďarské obce Lipót a Dunaremete ako aj obec Gabčíkovo a Trnavský samosprávny kraj (TTSK) príkladne spolupracovali a v rámci programu Cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskom a Slovenskom im EÚ poskytla potrebné finančné prostriedky. „Z celkovej sumy 60 percent použila maďarská strana, ktorá sa zaviazala zabezpečiť aj plavidlo,“ ozrejmil.

Štvorkilometrová cesta kompou bude trvať 20 až 30 minút. Plavidlo bude premávať denne štyrikrát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #Dunaremete #kompa #Žitný ostrov