Učiteľky išli zo mňa zošalieť

"Vždy som mal problémy s rešpektovaním autorít. Vlastne som ich nikdy nerešpektoval," poctivo priznáva 21-ročný Martin Jaššo zo Senca. Zmerané IQ tohto mladého muža dosiahlo hodnotu 160, čo ho oprávňuje na členstvo v celosvetovej organizácii Mensa, ktorá združuje ľudí s vysoko nadpriemernou inteligenciou.

03.08.2013 10:00
debata (19)

„Vždy som mal problémy s rešpektovaním autorít. Vlastne som ich nikdy nerešpektoval,“ poctivo priznáva 21-ročný Martin Jaššo zo Senca. Zmerané IQ tohto mladého muža dosiahlo hodnotu 160, čo ho oprávňuje na členstvo v celosvetovej organizácii Mensa, ktorá združuje ľudí s vysoko nadpriemernou inteligenciou. Spolu s ďalšími zhruba 400 „mensákmi“ zo všetkých kontinentov sveta sa v týchto dňoch zúčastňuje na veľkej medzinárodnej konferencii EMAG (Europian Mensa Annual Gathering), ktorá sa až do nedele bude konať v slovenskej metropole.

„Už v škôlke som z nudy kadečo vymýšľal, až išli učiteľky zo mňa zošalieť. Na základnej aj strednej škole to pokračovalo, škrelo ma, že učiteľ a rodič musí mať vždy pravdu,“ hovorí Martin. Hoci o kamarátov nemal núdzu, priznáva, že často si z nich robil dobrý deň, preto ozajstných priateľov mu zostalo len zopár.

„Samé jednotky? To zďaleka nie! Za bifľoša som určite nebol. Mal som aj štvorku, z nemčiny. Školu som prehliadal, len som sa snažil prejsť,“ odmieta, že by známky príliš súviseli s IQ. Chybou podľa neho je, že väčšina slovenských škôl je len o pamäti. A pamäť samu osebe si nemožno zamieňať s inteligenciou.

Skúšal to aj na dvoch univerzitách, no vydržal tam len krátko. „Jasne som vedel, že chcem byť game dizajnér. Tvoriť počítačové hry. A aj to robím. Pochopil som, že na výške by ma v tomto smere nič nenaučili. Možno lekár či právnik školu potrebuje, no ítečkár do nej chodí, len ak nevie, čo chce, alebo sa k tomu nedokáže dopracovať,“ zdôrazňuje Martin. Túži síce po vlastnej firme, no zatiaľ sa zamestnal v Pixel Federation, top vývojárskej firme pre Facebook.

„Moji šéfovia sú úplne v pohode. Aj keď o mojom IQ sa vo firme šušká, určite sa mnou necítia byť ohrození,“ tvrdí. Nájsť si nejakú babu? To považuje za ľahké. „Nemám žiadne požiadavky na jej inteligenciu. Všeobecne aj poznám veľmi málo inteligentných žien. No pre tie, čo inteligentné sú, je to len plus. Neverím, že by z nich chlapi mali z tohto dôvodu strach,“ uvažuje.

Martin je zhovorčivý fešák, žiadny „kockáč“, len jeden z dôkazov, že členovia Mensy nemusia byť nutne len akísi divní, neprístupní a namyslení „nadľudia“. Aj jeho životná cesta však ukazuje, že inteligencia zväčša predznamenáva zložitú povahu, ktorá môže spôsobovať problémy v partnerských, priateľských či kolegiálnych vzťahoch. „Máme svoje slabé miesta a vieme dokonca robiť aj ozajstné blbosti. Na túto tému plánujeme aj jednu z prednášok – Hlúpe veci, ktoré robia inteligentní ľudia,“ zdôrazňuje hovorkyňa Mensy Slovensko Hana Dojčanová, sama tiež „majiteľka“ IQ nad 130, ktoré je podmienkou vstupu do elitného klubu.

Podľa Dojčanovej je trochu mýtus aj to, že IQ má človek navždy dané, vrodené, a nemôže ho nijako ovplyvniť. „Okolité prostredie, štúdium, tréningy mozgu, pravidelný telesný pohyb, to všetko sú atribúty, ktoré IQ v istom rozmedzí môžu zvýšiť – ale aj znížiť,“ hovorí. Veľa sa tiež diskutuje o súvislostiach IQ s takzvaným EQ, ktoré prezrádza schopnosť empatie a komunikačné zručnosti človeka. „Ľudia s vysokým IQ a nízkym EQ to asi majú v živote najťažšie,“ hovorí.

Na päťdňovom kolotoči prednášok v historickej budove Národnej rady na Župnom námestí je aj vzácny hosť, Abbie Salny zo Spojených štátov, čestná doživotná predsedníčka Mensy International. V Bratislave je druhý raz v živote a na rozdiel od prvého „pokusu“ je ňou tentoraz nadšená.

Dnes už zosnulý manžel pani Salny mal totiž v tomto meste korene, preto sa doň kedysi vybrali spoločne. Bolo to 20. augusta 1968 a dátum veľa napovedá – schyľovalo sa k „bratskej“ pomoci vojsk Varšavskej zmluvy. Dostali síce povolenie na krátky pobyt, no asi po štyroch hodinách ich zatkli a potom vyhostili. „Teraz som si však toto mesto zamilovala. Je skutočne nádherné. Podarilo sa mi už pochytiť aj zopár slovenských slovíčok – dobrý večer, ahoj, nazdravie… veľmi ma mrzí, že manžel vlani zomrel a už sa sem nedostal,“ nešetrí stará dáma s paličkou slovami chvály.

Čo je Mensa?

Medzinárodná organizácia Mensa International vznikla v roku 1946 v Oxforde, v súčasnosti sídli v Londýne. Združuje ľudí s IQ nad 130 na všetkých kontinentoch. Podľa odhadov tvoria takíto ľudia asi dve percentá populácie. Mensa International má v súčasnosti vyše 110-tisíc členov z rôznych krajín, rôzneho vzdelania, povolaní a záujmov. Republiková Mensa Slovensko bola založená v roku 1993 spolu so vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Členmi Mensy sú obyčajní ľudia – učitelia, lekári či právnici, ale aj známe osobnosti, napríklad americkí herci Jodie Fosterová a Steve Martin, českí politici s „pošramoteným imidžom“ Petr Tluchoř a Miroslav Macek, či zo slovenských politológ Daniel Šmihula alebo súčasný minister vnútra Robert Kaliňák.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Mensa #IQ