Na pamätník Kronerovcov sa zložili obyvatelia

Pamätník rodine Kronerovcov odhalili v piatok v Považskej Bystrici. V tomto meste strávil herec Jozef Kroner časť svojho života a žijú tu aj jeho príbuzní. S myšlienkou postaviť tu pamätník prišli miestni obyvatelia, ktorí sa na jeho postavenie aj poskladali.

08.09.2013 17:30
debata (1)
Herečka Zuzana Kronerová pri pamätníku s jeho... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Kronerova, Zuzana Kronerová Herečka Zuzana Kronerová pri pamätníku s jeho autorkou, sochárkou Elenou Pätoprstou.

„Je to presne rok odvtedy, čo sme sa v občianskom združení dohodli, že sa na to dáme. Vtedy nám ani nenapadlo, čo všetko bude treba pre to spraviť, vytýčenie sietí, povolenia od mesta, oslovenie sponzorov, vybavovanie verejnej zbierky, zohnať kameň, osloviť sochárku. Vyzbierali sme približne 4-tisíc eur. Táto suma nestačila na všetky náklady, ešte máme nejaké podlžnosti, preto verejná zbierka stále trvá,“ vraví Ivana Posluchová z občianskeho združenia Pandora.

Na obrovskom kuse kameňa, v ktorom vidno skameneliny pradávnych živočíchov, je umiestnená bronzová busta. Znázorňuje tvár Jozefa Kronera, pamätník je však venovaný celej rodine. Postavili ho na sídlisku Lány, takmer pod oknami bytu, kde žil Ľudovít Kroner, ktorý si so svojím bratom zahral v niektorých filmoch. Na tomto sídlisku ešte donedávna žila aj ich sestra, maliarka Zuzana Kronerová-Vaňousová.

„Podstavec má asi osem ton, bronzová busta okolo 15 kilogramov. Tento krásny kus kameňa sme dostali do daru z kameňolomu v Ladcoch, bustu urobila sochárka Elena Pätoprstá zadarmo. Pol roka venovala tejto práci bez nároku na finančnú odmenu. To je v dnešnej dobe neuveriteľné,“ dodala Ivana Posluchová.

Autorka vraví, že predlohou pre sochu jej nebola jedna fotografia Jozefa Kronera. Mala stovky fotografií, pozerala si jeho filmy, čítala jeho knihy. „Potrebovala som vyskladať priestor, tvár Jozefa Kronera. Problémom však nebol len priestor, ale aj jeho duša, výraz tváre. Mala to byť akási esencia Jozefa Kronera odliata do bronzu,“ povedala sochárka.

Zuzana Kronerová, slávna dcéra slávneho herca, hovorí o jej diele s obdivom, vraví, že úžasne vystihla Jožka Kronera ako predstaviteľa celého rodu. Dojalo ju, keď sa dozvedela, že sa na pamätník vyzbierali vlastne miestni obyvatelia. Veľakrát si spoločne s otcom nezahrala, ale každá takáto príležitosť bola pre ňu zážitkom. Prvýkrát to vraj bolo v jednej televíznej rozprávke, ešte čiernobielej.

„On hral kráľa a ja slúžku Katku. Raz sa stalo, že otcovi vypadol text, keď už bežala ostrá. Ja som zaimprovizovala a bola som hrdá, ako som zachránila situáciu. Potom som videla, keď sme to dokrútili, že sa na mňa usmieva a tak šibalsky žmurká očkom. Nikdy mi to nepovedal, ale ja mám pocit, že to urobil schválne, aby som získala sebavedomie,“ spomína Zuzana Kronerová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Považská Bystrica #Zuzana Kronerová #herečka #Kronerovci