Pri výbuchu plynu v Dražkovciach zahynul starý mládenec

Najskôr jedna silná rana, potom ešte dve menšie otriasli v piatok ráno obcou Dražkovce pri Martine. V izbe rodinného domu zrejme vybuchol plyn. Päťdesiatšesťročný spolumajiteľ domu zahynul.

13.09.2013 15:38
výbuch, explozia, plyn Foto: , ,
Pri explózii domu v Dražkoviach došlo k vybitiu okien a predmetom skúmania bude statika nehnuteľnosti.
debata

Explózia porozbíjala okná aj na okolitých domoch. „Bol to veľmi silný výbuch, potom z toho okna šľahali plamene,“ opisuje Oľga Plicová, suseda bývajúca v blízkom susedstve. Výbuch zaregistrovali aj vo vedľajšej dedine Diaková.

„O pol ôsmej som kŕmil zvieratá a počul som hroznú ranu, až nám prístavbou zatriaslo, a to bývam vzdušnou čiarou 200 až 300 metrov odtiaľ,“ povedal Peter Čelestiak z Diakovej.

V rodinnom dome žili dvaja starí mládenci, 72-ročný strýko a jeho 56-ročný synovec, ktorý v dome zahynul. Druhému mužovi sa z domu podarilo odísť, nebol v izbe, kde došlo k výbuchu. Zranil sa však sused, ktorý sa snažil do príchodu hasičov požiar uhasiť. Utrpel ľahšie popáleniny. Izba, v ktorej plyn vybuchol, je ohorená, plamene zasiahli aj strechu nad ňou, na oknách porozbíjalo sklá.

„Bolo tam zadymenie celých priestorov. Či je poškodená aj statika, to musia určiť odborníci,“ povedal veliteľ zásahu martinských hasičov Pavol Pokrievka. Aj keď príčina nešťastia zatiaľ nie je zistená, hovorí sa o úniku a následnom výbuchu plynu v izbe, ktorá bola vykurovaná plynovými gamatkami. "Mali sme hlásenie ako výbuch plynu. Je vysoká pravdepodobnosť, že je to výbuch plynu, pretože črepiny poškodili aj susedné domy. Bližšie to ukáže vyšetrovanie,“ dodal veliteľ zásahu.

K nešťastiu privolali aj plynárov. „K výbuchu s následným požiarom došlo zo zatiaľ nezistených príčin. Udalosť nevznikla na plynárenskom zariadení našej spoločnosti. Plynárenské zariadenia patriace spoločnosti SPP – distribúcia sú v poriadku," informovala manažérka pre komunikáciu SPP – distribúcia Ivana Zelizňáková.

Plynári kvôli nešťastiu zastavili distribúciu plynu pre dom. „Hoci nechceme o príčine výbuchu špekulovať, existuje aj podozrenie na únik zemného plynu na vnútornej plynovej inštalácii domu, alebo na plynovom spotrebiči. Spoločnosť SPP – distribúcia preto pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou odporúča dať si skontrolovať všetky plynové spotrebiče, ako napríklad plynový kotol na kúrenie, na ohrev vody, gamatky a podobne. Netreba zabudnúť aj na komín a vnútorné rozvody plynu v dome,“ dodala Zelizňáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #plyn #starý mládenec