Považská Bystrica získala späť pozemky za milióny eur

Pozemky za milióny eur, ktoré sa Považská Bystrica rozhodla pred desiatimi rokmi predať súkromnému podnikateľovi, získala teraz späť do svojho vlastníctva.

24.09.2013 15:00
Považská Bystrica, pozemky Foto: ,
Obrovskému pozemku za považskobystrickou Hypernovou dominuje fontána, ktorá je už roky nefunkčná.
debata

Radnica to považuje za veľký úspech, pretože konečne má šancu vybudovať centrum, čo mesto dodnes nemá. Juraj Smatana, terajší poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý bol pred desiatimi rokmi občianskym aktivistom, hovorí o zbytočne premrhanom desaťročí.

„Po celý tento čas bolo centrum mesta blokované. Pamätám si, keď sa pripravovala táto zmluva, miestne občianske združenie žiadalo, aby to mesto riešilo systematicky, urobilo architektonickú súťaž na spracovania centra mesta. Na to mi vtedajší primátor odpovedal, že sú radi, že zohnali takéhoto investora,“ povedal Smatana. Podľa neho na tomto príklade vidno, aké je to zhubné, keď tieto veci nefungujú systémom verejných súťaží, pretože jediné, čo z toho mesto malo, boli štúdie Námestia republiky. „V skutočnosti sa tu však nič neurobilo,“ dodal Smatana.

Považskobystrický primátor Karol Janas považuje vrátenie pozemkov mestu za najväčší počin, aký sa v Považskej Bystrici v tomto volebnom období podaril. Pozemok má podľa jeho slov tisíce štvorcových metrov a môže mať cenu v miliónoch eur.

Podľa neho je to historická šanca pre mesto, ktoré nemá centrum. „Tieto pozemky, ktoré boli v minulosti zmluvou o budúcej zmluve určené na odpredaj súkromnému investorovi, sa opätovne podarilo získať do vlastníctva mesta. Stalo sa tak po 2-ročných rokovaniach s konateľom firmy, ktorá mala na tieto pozemky nárok. Mesto ich získalo úplne zadarmo a môže začať pripravovať rozvojové programy, aby sme si konečne vedeli vybudovať centrum mesta, za ktoré sa nebude musieť hanbiť a ktoré bude spĺňať kritériá, aké poznáme z okolitých miest,“ hovorí primátor.

Na pondelkovom rokovaní mestského zastupiteľstva poslanci zrušili staré uznesenia, ktorými zastupiteľstvo v minulosti schválilo predaj a zmluvu o budúcej zmluve. Do diskusie k tomuto bodu sa chcel prihlásiť aj Jaroslav Ševčík, občan mesta Považská Bystrica, ale poslanci mu neudelili slovo.

„Chcel som sa spýtať primátora, čo viedlo podnikateľa k tomu, že sa dobrovoľne vzdal najlukratívnejšej lokality v meste, ktorú vlastnil? Mňa ako človeka, čo podniká 20 rokov, toto veľmi zaujalo, to sa bežne nestáva,“ povedal neskôr Jaroslav Ševčík.

V zmluve sa podľa Karola Janasa mesto aj súkromný investor zaviazali, že ani jedna strana nebude uplatňovať voči druhej žiadne nároky. Čo viedlo investora k tomu, že sa vzdal pozemkov v prospech mesta, sme sa nedozvedeli. Jozef Mitošinka, konateľ spoločnosti, ktorá mala na pozemky podľa zmluvy nárok, sa k tejto téme odmietol vyjadriť.

Juraj Smatana je presvedčený, že investor dal ruky preč od svojho pôvodného zámeru, pretože sa mu to absolútne neoplatí, inak si nevie predstaviť, že by niekto v trhovom prostredí robil takéto gestá. Mesto je zadlžené, má úvery a určite teda nemá peniaze, aby sa pustilo do výstavby námestia.

„Mesto má však aj iné nástroje ako finančné. Mesto môže ovplyvňovať rozvoj územným plánom a súťažami, môže vyhlasovať podnety, aby súkromný kapitál rozumným spôsobom námestie zaplnil,“ domnieva sa Juraj Smatana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #pozemky #Považská Bystrica