Najkrajšiu tortu Slovenska upiekli cukrárky z Čadce

Torty od výmyslu sveta vystavovali v stredu v divadelnej sále v Púchove. Priviezli ich profesionálni aj amatérski cukrári od Bratislavy až po Levoču, ktorí sa prihlásili do súťaže o najkrajšiu tortu Slovenska. Prvé miesto si odniesla trojica cukráriek z Čadce.

16.10.2013 17:00
Torta Foto: ,
Víťazná torta pochádza z Kysúc.
debata

Víťazná torta pripomínala excentrický dámsky klobúk, ale podľa cukráriek, čo ju zhotovili je to len výtvor ich fantázie, záleží na každom človeku, čo v ich diele vidí.

„Chceli sme využiť rôzne techniky, aby to bolo niečo slávnostné a výnimočné. Korpus je sacherový, náplň je parížsky krém a celé sme to doplnili banánmi, marmeládou a výbornou orechovo – rumovou náplňou,“ vraví Mária Tulcová, hlavná majsterka odborného výcviku v odbore cukrár SOŠ obchodu a služieb v Čadci, ktorá tortu pripravovala spolu s kolegyňami Janou Pištekovou a Vierou Hýllovou.

Torty mali na súťaži rozličné podoby. Foto: Milan Kráľ, Pravda
torta Torty mali na súťaži rozličné podoby.

Táto trojica obsadila prvé miesto nielen v súťaži profesionálov, ale stala sa aj absolútnym víťazom súťaže o najkrajšiu tortu Slovenska. V ďalších kategóriách súťažili aj amatéri a juniori do 21 rokov. Súťažné torty majstri cukrári pripravili v podobe klietky aj s vtáčaťom, rozprávkových bytostí, hubárskeho zátišia, rozprávkového zámku či bohatého kvetinového aranžmánu. Mnohí návštevníci výstavy boli presvedčení, že kvety sú umelé, použité iba na ozdobu. Omyl. Všetko, čo bolo na torte, a samozrejme aj v nej, muselo byť jedlé.

„To bola jedna z podmienok súťaže. V torte nesmeli byť zapichnuté žiadne drôtiky, čo v minulých ročníkoch súťažiaci veľmi radi využívali. A nesmú mať podstavce z polystyrénu, ako to niekde býva. Hodnotí sa nielen vzhľad a chuť, ale aj to, či je torta trendová alebo nejaký gýč,“ hovorí Jozefína Zaukolcová, predsedníčka celoslovenského klubu cukrárov, ktorý je spolu s SOŠ obchodu a služieb v Púchove organizátorom súťaže.

Trendové sú dnes jednoduché, ale atraktívne zdobenia, čím viac techník súťažiaci použije, tým to má vyššiu hodnotu. Už vizuálne odborníci zistia, či cukrár použil len jednu poťahovú hmotu, z ktorej vymodeloval ozdoby. Ale keď použil aj inú techniku, napríklad glazúru, polevu alebo temperovanú čokoládu, takúto tortu hodnotí odborná porota vyšším počtom bodov.

Na súťaž o najkrajšiu tortu prišli súťažiaci z... Foto: Milan Kráľ, Pravda
torta, Čadca Na súťaž o najkrajšiu tortu prišli súťažiaci z celého Slovenska

„Na kvetoch som pracovala približne 2 dni, záleží aj na tom, aké je vonku počasie. Keď je vlhko, tak kvety neschnú a nemôžete ich aranžovať. Nemôžete ich sušiť na priamom teple, napríklad na radiátore,“ vraví 36-ročná amatérska cukrárka Zuzana Mazuchová zo Sliača. Je vyštudovanou ekonómkou, ale týždenne urobí 3 – 4 torty.

Torty mali od 3 do 10 kilogramov, a takéto slávnostné cukrárske diela sa nedajú vyrobiť za deň. Aby sa mohla zdobiť, musí najskôr riadne zatuhnúť, a na to je niekedy aj 24 hodín málo. Takú krásnu tortu je človeku aj ľúto rozkrájať. Súťažiaci preto museli priniesť aj degustačné kúsky, ktoré boli zhotovené z rovnakého materiálu ako torta, aby sa ich dielo pri hodnotení chute nemuselo poškodiť. Nakoniec sa však torty svojmu osudu aj tak nevyhnú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba