Nekvalitná bytovka ohrozovala životy

Dvadsať rodín v Považskej Bystrici museli vysťahovať z bytovky, ktorú postavili ani nie pred 10 rokmi. Mala totiž narušenú statiku a stala sa pre obyvateľov nebezpečnou. Prípadom sa začala zaoberať polícia.

29.10.2013 14:00
bytovka, Považská Bystrica Foto: ,
O novej bytovke v Považskej Bystrici zatiaľ nikto nevie povedať, či ju čaká zbúranie, alebo rekonštrukcia.
debata (12)

„Považskobystrický vyšetrovateľ už v tejto veci vedie trestné stíhanie, a to pre trestný čin podvodu a trestný čin všeobecného ohrozenia. Podľa vyjadrenia stavebného inžiniera došlo k zníženiu statickej bezpečnosti a priamemu ohrozeniu života a zdravia nájomníkov, preto odporučil ich evakuáciu,“ povedala Elena Antalová, krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne.

Bytovku na považskobystrickom sídlisku Rozkvet dalo postaviť mesto v rokoch 2002 až 2003 a boli v nej nájomné byty. Celá stavba stála približne 22 miliónov korún (približne 730-tisíc eur). Pôvodne tu bývalo 20 rodín. Keď sa objavili praskliny, vyduté steny, opadané omietky a poškodené obklady, mesto dalo vypracovať posudok, podľa ktorého má dom narušenú statiku. Ľudia sa museli vysťahovať.

„Obyvateľom dali náhradné bývanie, ktoré poskytlo mesto. Niektorí si sami zabezpečili náhradné nájomné ubytovanie. Nájomníci z bytovky na Rozkvete majú s mestom dohodu, že ak sa uvoľnia väčšie byty, ktoré budú adekvátne tým, čo museli opustiť, prednostne ich ubytujeme v týchto bytoch,“ vraví Tatiana Kozárová, prednostka Mestského úradu v Považskej Bystrici. Zatiaľ nikto nevie povedať, čo bude s domom ďalej, či sa bude dať opraviť, alebo ho budú musieť zbúrať. To bude zrejmé až po skončení policajného vyšetrovania. Stavebná spoločnosť, ktorá bytovku postavila, sa k prípadu odmieta vyjadrovať.

Podľa statika Jozefa Závackého príčinou takýchto nedostatkov môžu byť konštrukčné chyby, použitie zlej technológie alebo zlých materiálov, ktoré mohli byť nekvalitne vyrobené. „Na výrobcov by som to však príliš nezhadzoval. Takéto chybné stavby môžu byť zle navrhnuté, ale aj to je veľmi nízka pravdepodobnosť, lebo na to sa väčšinou pri výstavbe príde. Väčšinou sa takéto chyby stávajú pri výstavbe, keď sa nedodrží nejaký technologický postup alebo sa vynechá nejaký technologický krok,“ povedal Jozef Závacký.

Prípad bytovky v Považskej Bystrici je podľa statika len vrchol ľadovca. Je presvedčený, že na Slovensku je veľa nových bytoviek, čo majú podobné problémy. Väčšinou je to výsledok snahy o vysoké zisky. Vysťahovanie nájomníkov považuje za dobrý krok. „Lepšie je ľudí vysťahovať, ako žiť v riziku a nechať ich bývať v dome, ktorý je nebezpečný. S tým sa nedá hazardovať,“ dodal Jozef Závacký.

Po pár rokoch bývania v bytovom dome na sídlisku Rozkvet sa ľudia chodili na mestský úrad sťažovať, že im v bytoch praskajú múry, opadáva omietka aj obkladačky a v noci počuť praskot. Mesto dalo vypracovať posudok, podľa ktorého sú steny bytového domu z iného materiálu, než bol projektovaný, a ten nie je dostatočne pevný. Definitívne závery však prinesie až záver policajného vyšetrovania. V súčasnosti je bytový dom zaplombovaný, na oboch vchodoch sú pripevnené mreže, aby nikto nemohol vniknúť dnu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bytovka #Považská Bystrica #nájomné byty #statika