Letanovská osada zmizla. Čo ju nahradí?

Pred necelým mesiacom sa začali Rómovia z letanovskej osady sťahovať do nových domčekov pri Spišskom Štvrtku na území, ktoré katastrálne patrí Letanovciam.

29.10.2013 15:00
Letanovce, osada, Rómovia Foto: ,
Odpad po bývalej osade treba ešte odvoziť na skládku.
debata (6)

Väčšina nevzhľadných chatrčí už zmizla, zo dve-tri ešte majú steny a bývalí obyvatelia osady ich ešte rozoberajú. Už mali byť úplne zbúrané, no to, že sa tak nestalo, obec ani veľmi netrápi. Otázne je, čo bude na území, kde bola zhruba sto rokov osada. Hovorilo sa o turistickom informačnom centre, no medzi bývalými osadníkmi sa šíria klebety aj o tom, že si tam istý podnikateľ chce postaviť pílu.

Starosta Letanoviec Michal Urban tvrdí, že zatiaľ sa tým, čo bude na mieste osady, veľmi nezaoberajú. Niežeby nechceli, ale roboty je ešte dosť. „Isté je len to, že priestor určite využijeme a niečo tam postavíme. Otázne je však čo, a najmä kedy. Zatiaľ sme sa tomu veľmi nevenovali,“ vysvetlil starosta. „Sú tam tony odpadu, ktorý treba odviezť na skládku, a to niečo stojí. My ako obec na to peniaze nemáme a ani neviem, odkiaľ ich na tento účel vezmeme,“ spresnil Urban. Dodal, že napriek tomu obec určite nenechá územie, kde stála osada, len tak.

Nové domčeky, do ktorých osadníkov z Letanoviec presťahovali, sú od Spišského Štvrtka vzdušnou čiarou zhruba kilometer. Tunajší obyvatelia nie sú príchodom nových susedov nadšení. Do reči na túto tému im veľmi nie je. „Na to sa nedá nič povedať, lebo nám ich nasťahovali pod nos bez toho, aby sa nás opýtali. S našimi Rómami sa dá vyjsť, ale čo si má človek myslieť o osadníkoch?“ povedala staršia žena, ktorá nechcela prezradiť meno, lebo nových susedov sa vraj bojí. V tunajších potravinách neďaleko obecného úradu predavačky tvrdia, že zatiaľ vyššie tržby nezaznamenali. No pravda je aj to, že zatiaľ prešiel prikrátky čas na to, aby sa dalo vzájomné spolužitie zhodnotiť.

Naopak, bývalí osadníci sú novým bývaním nadšení. Postupne si domčeky zariaďujú a tešia sa, že sú v novom. Jedným z nich je aj 24-ročný Marián Mirga. V troch izbách bývajú šiesti, s manželkou a jej rodinou sa začali sťahovať pred mesiacom, tesne po narodení ich syna. „Zatiaľ sa nám s kamarátmi darí robiť na stavbách. Robíme všetko, čo sa dá. Pracujem na dohodu, privyrobím si vyše 200 eur mesačne. Na úrade práce o tom vedia,“ hovorí mladý muž.

Vyžiť sa z toho podľa neho dá, ale je to aj tak málo. „Doma však sedieť nebudem, radšej si takto privyrobím. Žiť sa z toho dá a postupne si to tu zariaďujeme. Aspoň to tu bude mať s naším dieťaťom pohodlnejšie,“ dodal Mirga. Pochvaľuje si aj to, že mesačne im za bývanie strhávajú 111 eur. V tom je okrem nájomného aj odvoz smetí a platba za vodu. Elektrinu ešte nemajú zapojenú, ale tú si bude každý platiť podľa toho, koľko jej spotrebuje. „Je to spravodlivé, kto bude platiť, bude mať aj energie, kto nie, toho odpoja,“ dodal mladý muž.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #osada #Letanovce #Spišský Štvrtok