Trenčín experimentuje v doprave

Zúfalú dopravnú situáciu v Trenčíne sa samospráva pokúša zlepšiť experimentom. Braneckého ulicu, ktorá vedie stredom mesta a ktorá bola vyše dvadsať rokov jednosmernou, od utorka zmenili na obojsmernú.

12.12.2013 14:00
Trenčiansky hrad, Trenčín Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata

Zatiaľ len na skúšobnú dobu, pravdepodobne na týždeň. Toto riešenie by malo znížiť dopravné zápchy na cestnom moste v smere do centra.

Braneckého ulica od príjazdu z mosta až po Námestie sv. Anny je úzkym hrdlom cestnej dopravy v Trenčíne, aj preto sa tu pred rokmi premávka zmenila na jednosmernú. Doprava v meste je však stále viac a viac preťažená. Komplikujú ju aj dopravné obmedzenia, ktoré so sebou priniesli rozsiahle stavebné práce. Súčasne sa tu stavia nový cestný aj železničný most cez Váh, s čím súvisia prekládky inžinierskych sietí a budovanie nadjazdov a podchodov. Experiment s Braneckého ulicou, na ktorom sa dohodlo mesto s dopravným inšpektorátom, je jednou z možností, ako vodičom uľahčiť situáciu. Novú trasu môžu využívať len osobné autá a autobusy MHD.

„Pri prechádzaní cez cestu by v týchto miestach mali byť chodci zvlášť opatrní. V smere na Námestie sv. Anny totiž k autobusom a cyklistom pribudol značný počet osobných automobilov. Na zvýšenie bezpečnosti chodcov preto mesto nainštalovalo zábradlie v úseku od priechodu pre chodcov pri strednej zdravotníckej škole až po reštauráciu Trenčan,“ vraví Erika Ságová, hovorkyňa mesta.

Podľa Ľubomíra Palčáka, generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravného v Žiline, môže takáto zmena dopravného riešenia spôsobiť problémy tým vodičom, čo tu žijú a riadia sa skôr pamäťou ako značkami.

„Cudzí vodiči sledujú dopravné značky, tí nebudú mať problémy, ale domáci jazdia skoro poslepiačky,“ dodal Palčák.

Prvé dni skúšobnej obojsmernej premávky ukázali, že toto riešenie zrýchlilo dopravu smerom z mosta do centra. Podľa polície sa na tomto úseku nestala ani jedna nehoda.

„Počas skúšobného týždňa budú situáciu v dopravných špičkách pravidelne monitorovať policajti. Po vyhodnotení sa rozhodne, či sa doprava vráti k jednosmernej premávke, alebo či zostane v novom režime,“ povedala Elena Antalová, krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Trenčín #experiment #dopravná situácia