Deti z Trenčína dostali predčasné vianočné darčeky

Niektorí z trenčianskych školákov dostali vo štvrtok svoju prvú knihu v živote. Narodili sa v chudobných rodinách, kde je detská kniha priveľký luxus.

19.12.2013 16:32
kniha, škola, Trenčín, školák, žiak Foto: ,
Školáci z chudobných rodín v Trenčíne dostali knihu.
debata

Ich tajné želanie im pomohol splniť projekt nazvaný Otvor srdce, daruj knihu. „Je to charitatívna akcia, ktorú pripravuje Trenčianska nadácia. Jeho poslaním je darovať knihy pod stromček tým deťom, ktorých rodiny momentálne strádajú, alebo ich vychováva iba jeden z rodičov, prípadne starí rodičia. Projekt Otvor srdce, daruj knihu má neuveriteľnú silu spolupatričnosti. V predvianočnom období stavia most vzťahov tých, ktorí potrebujú, a tých, ktorí zo srdca darujú,“ vraví Danka Adamusová, koordinátorka projektu.

Tento rok si knihu želalo 237 detí z chudobných rodín. A práve toľko detí ju aj dostalo, nezostalo ani jedno, ktorému by sa nesplnilo jeho „knižné“ želanie. V sprievode svojich rodičov, starých rodičov a pedagógov si ich prišli prevziať do priestorov Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne. Pod vyzdobeným vianočným stromčekom odovzdávali vysnívanú knihu každému dieťaťu priamo do rúk rozprávkové bytosti, anjel a čert.

„Dostal som knihu o lietadlách, takú som aj chcel. Všetko, čo sa týka lietadiel a áut, ma veľmi zaujíma. Ešte som v lietadle neletel, ale chcel by som to niekedy vyskúšať,“ povedal piatak Rasťo. „Želal som si rozprávkovú knihu, a tú som aj dostal. Rozprávky ma veľmi bavia. Radšej čítam, ako sa hrám na počítači,“ dodal jeho mladší brat, tretiak René.

Deti si najčastejšie želali rozprávky a knihy o... Foto: Milan Kráľ, Pravda
deti, kniha, žiak, škola, Trenčín Deti si najčastejšie želali rozprávky a knihy o zvieratách.

Šiestačka Sabina držala v rukách knihu Prázdninový denník. Vraví, že sama nevie, o čom je, chce to mať ako prekvapenie. Aj ona veľmi rada číta, knihy má vraj radšej ako televízor. „Je to veľmi pekná akcia, človeka chytá za srdce, lebo mnohé z našich detí dostanú knihu len takýmto spôsobom. Využívame ich aj v škole, máme spestrené hodiny čítania, pretože čítame z kníh, čo dostali na tejto akcii, nie je to teda len o učebniciach,“ hovorí učiteľka Mária Fizelová, ktorá do knižnice priviedla 20 detí zo Špeciálnej základnej školy internátnej Vladimíra Predmerského v Trenčíne.

Tento rok sa do projektu zapojilo päť trenčianskych kníhkupectiev, kde ľudia s dobrým srdcom kupovali knihy pre deti z 10 základných a 11 materských škôl. Učitelia pripravili zoznam detí z rodín v sociálnej núdzi. Nadácia spolu s učiteľmi ručí za to, že v zozname sú deti, ktoré sú skutočne odkázané na takúto dobročinnosť. Učitelia zistili, o akej knihe deti snívajú. V kníhkupectvách boli tieto knihy označené páskami s krstnými menami detí, čo ich túžia dostať pod stromček. Návštevníci, ktorí prichádzali do predajní kúpiť niečo pre svoje deti, mohli kúpiť aj niektorú z označených kníh a nechali ju v kníhkupectve. Pracovníci nadácie ich prišli zobrať, aby ich tesne pred Vianocami odovzdali deťom.

„V tomto projekte darca aj obdarované dieťa zostávajú v anonymite. To je potrebné pre diskrétnosť, nie každý sa rád chváli, v akej životnej situácii sa ocitol,“ povedala Danka Adamusová. Projekt Otvor srdce, daruj knihu organizuje Trenčianska nadácia už deviaty rok. Za tento čas anonymní darcovia splnili vianočné želanie viac ako 1 800 deťom. Nadácia eviduje aj prípad, keď v jednom kníhkupectve anonymný darca kúpil naraz 30 kníh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #kniha #škola