Mucha sa zaujíma o muchy v Malej Fatre

Pre Františka Muchu nie sú muchy len otravným hmyzom. Zaujíma sa o ne, skúma ich, mapuje, objavuje už päť rokov, odkedy prestali hrať legendárni Bratia Muchovci a odkedy je na dôchodku.

22.12.2013 17:00
Frantisek Mucha Foto: ,
Muzikant a spevák Fero Mucha z legendárnej ľudovej hudby Bratia Muchovci.
debata

„Asi preto, že sa volám Mucha, tak sú mi bližšie aj milšie,“ začína rozprávanie o muchách muzikant, maliar a fotograf z Terchovej. „Život, to musí byť aj pohyb a ja sa tým zbavujem lenivosti. Chodím do prírody, objavujem, dokumentujem, spájam dobré s užitočným. Začal som si všímať svoje okolie, ten mikrosvet, ktorý som doteraz nejako nevnímal. Zistil som, že je tam veľa zvláštností i veľa krásy,“ pokračuje muzikant, ktorý spojil turistiku s fotografovaním, výskumom aj vzdelávaním.

Svoju fotografickú výbavu rozšíril tak, aby sa mohol venovať makrofotografii. Muchy chytá do sklenených fľaštičiek, doma ich vyfotí tak, aby zachytil čo najviac určovacích znakov, podľa ktorých sa určí nielen čeľaď, ale aj druh muchy. „A potom ich vypustím späť do prírody,“ dodal. Jeho skúmanou oblasťou je už päť rokov Malá Fatra, najmä oblasť Vrátnej doliny. „Mám určité lokality, kde ma to zaujíma. Sledujem to podľa vegetácie, podľa toho, čo kde kvitne, sa zaujímam o to, čo sa v tom prostredí objavuje. V každom žijú určité druhy, čeľade dvojkrídlovcov, ktoré vytvárajú svoje spoločenstvá a to ich spoznávanie ma láka, to je môj svet,“ opisuje.

Mucha Fera Muchu, ktorú ako prvý na Slovensku...
mucha Mucha Fera Muchu, ktorú ako prvý na Slovensku objavil a zdokumentoval v Malej Fatre. Je z čeľade muscidae a jej názov je polietes meridionalis.

František Mucha fotografie dvojkrídlovcov zverejňuje na rôznych fórach. Na jednom z nich – diptera.info vyfotené objekty konzultuje s odborníkmi. „Tam sú entomológovia, dipterológovia z celého sveta, odborníci, ktorí pomáhajú takým, ako som ja, hmyz určiť a zaradiť. Vtedy mi to dáva zmysel, keď sú dvojkrídlovce z mojich fotografií aj konkrétne pomenované,“ hovorí. Takto sa mu podarilo objaviť aj nový druh muchy v Malej Fatre. Vo svete je síce známy, no na Slovensku zatiaľ nebol zaznamenaný. Je z čeľade muscidae a volá sa Polietes meridionalis.

Na Slovensku je až okolo 7-tisíc druhov múch a na svete až vyše 120-tisíc. Mucha má muchy aj vďaka svojmu priezvisku, aj vďaka podrobnému spoznávaniu radšej ako iní ľudia. „Napríklad larvy bzučivky zelenej sa využívajú pri hojení rán,“ uvedie príklad muchy, ktorá je považovaná za škodcu, no jej larvy zbavujú rany baktérií, a tak prischla bzučivke zelenej prezývka „biologický nôž“.

František Mucha (66) Člen ľudovej hudby Bratov Muchovcov z Terchovej. Bratia Muchovci spolu hrali 27 rokov, vydali 5 CD, účinkovali na európskych pódiách, v Austrálii, Južnej Amerike i Ázii. V súčasnosti je na dôchodku. Venuje sa výtvarnej tvorbe – olejomaľba na plátne a fotorealizmus, témou sú portréty a terchovská krajina. Fotografuje a dal sa na výskum a dokumentovanie múch v Malej Fatre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #mucha #František Mucha