Na Piešťancov čakajú dopravné obmedzenia

Krajinský most v Piešťanoch sa bude na jar rozširovať, aby cezeň mohli bezpečne prejsť autobusy a nákladné autá a na dva mesiace sa celý uzavrie.

29.12.2013 17:00
most, Piešťany Foto: , ,
Krajinský most rozšíria o 50 centimetrov, aby mohli prejsť vedľa seba dve nákladné autá.
debata (2)

Pre Piešťancov, ale najmä pre ľudí dochádzajúcich do okresného mesta za prácou či do školy spoza Váhu to bude znamenať zdĺhavé obchádzky. Ľudia by to mali jednoduchšie, ak by sa postavil dočasný pontónový most, ten sa však cestárom zatiaľ nedarí zohnať.

Pontónový most sa pri oprave Krajinského mosta využil už aj v dávnej minulosti, bola to súčasť cvičenia ženijných vojsk zo Serede. Riaditeľ Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja Miroslav Benka takúto možnosť nateraz nevidí. „Pracujeme na tom, zatiaľ sme nezavrhli alternatívu s pontónovým mostom. Hľadáme, kde by sa takýto most dal požičať. No vidím to skôr negatívne, zrejme budeme musieť zvoliť obchádzkové trasy cez mesto Hlohovec alebo severne cez obce Lúka a Horná Streda,“ uviedol.

Cez Lúku by obchádzka merala 25 kilometrov, cez Hlohovec až 54 kilometrov. V Hlohovci navyše bývajú na moste cez Váh časté zápchy, zdržanie v čase popoludňajšej špičky je neraz 30 minút. Problematické to môže byť pre obyvateľov obcí Banka, Ratnovce, Moravany nad Váhom, kde býva množstvo ľudí zamestnaných v zdravotníckych a kúpeľných zariadeniach v Piešťanoch.

Správca mosta by chcel do konca zimy vyhodnotiť verejné obstarávanie na opravu mosta. Práce odhaduje na dva mesiace, začať by chcel už v apríli, aby bol hotový ešte pred začiatkom kúpeľnej sezóny. Vlastník mosta Trnavský samosprávny kraj na to vyčlenil 200-tisíc eur a Benka upozornil, že pôjde len o čiastočnú opravu, nie o celkovú rekonštrukciu. Tá by podľa odhadov vyšla na 2 milióny eur. Zatiaľ sa aspoň skvalitní povrch a vozovka sa rozšíri o 50 centimetrov, aby mohli vedľa seba prejsť dve nákladné autá. Teraz sa nezmestia a práve preto vznikajú na moste zápchy a nehody.

Rozšírenie mosta podľa Benku závisí ešte od rokovaní so Západoslovenskou vodárenskou spoločnosťou. „Tých 50 centimetrov je ešte diskutabilných. Vodárne majú na okraji mosta uložené staré záložné potrubie, ktoré by malo v prípade havárie slúžiť ako rezerva pre Piešťany. Je však už v zlom stave. Ak by sa nám ich podarilo presvedčiť, aby toto potrubie zrušili, vozovka by sa mohla dostatočne rozšíriť,“ dodal riaditeľ trnavských cestárov.

Krajinský most je kultúrnou pamiatkou naprojektovanou v rokoch 1930 až 1931. Vedie popri ňom ešte lávka pre peších, tú vlastní mesto Piešťany a chce ju rekonštruovať súbežne s Krajinským mostom. „Bude to investícia do 150-tisíc eur. Ak budú statické revízie v poriadku, bude to menej,“ naznačil primátor Remo Ciccutto.

Piešťanskí policajti a záchranári budú môcť počas rekonštrukcie Krajinského mosta dočasne využívať Kolonádový most. Problém však budú mať hasiči, ktorí s veľkými vozidlami nemôžu po Kolonádovom moste prejsť, pretože sú tu nízke oblúky. Okresný riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch Peter Galbo sa zatiaľ nechcel vyjadrovať k otázke, či bude treba posilniť hasičskú techniku na druhej strane Váhu. „Sú to len dohady. Najskôr potrebujem vedieť, ako presne bude rekonštrukcia prebiehať a čím nám to ovplyvní dojazdové časy, nasadenie síl a prostriedkov,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany