Ťažbu zlata v Detve banský úrad odsunul

Plánovaná ťažba zlata na Bielom vrchu pri Detve sa dočasne odsúva. Banskobystrický obvodný banský úrad prerušil konanie na určenie dobývacieho priestoru. Odporcovia ťažby rozhodnutie privítali, no pri jeho hodnotení sú zdržanliví.

09.01.2014 16:00
detva, podpoľanie, ťažba zlata, Biely vrch Foto: ,
Ľudia z Podpoľania verejne protestovali proti plánovanej ťažbe zlata na Bielom vrchu pri Detve pred viac ako rokom aj v Banskej Bystrici.
debata (2)

Za konečné víťazstvo totiž považujú definitívne zastavenie tohto konania. Spoločnosť EMED Slovakia, ktorá má o zlato v Detve záujem, rozhodnutie zaskočilo.

Rozhodnutie vydal úrad v decembri v nadväznosti na ústne pojednávanie, ktoré sa uskutočnilo začiatkom novembra priamo v Detve. „Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici preskúmal a posúdil, že predložený návrh na určenie dobývacieho priestoru Detva neposkytuje dostatočný podklad na spoľahlivé posúdenie návrhu,“ zdôvodnil predseda úradu Vladimír Bubelíny.

Konanie na určenie dobývacieho priestoru úrad prerušil, kým nebudú odstránené nedostatky podania, resp. do 31. decembra 2016. Rozhodnutie je konečné, nemožno sa proti nemu odvolať ani ho napadnúť na súde.

Konateľ firmy EMED Slovakia Marián Urban priznal, že rozhodnutie ich zaskočilo. „Je to ešte veľmi čerstvé. Vzniknutú situáciu v súčasnosti analyzujeme a o ďalších krokoch budeme informovať.“ Na otázku, ako to nabúra ich plány, odpovedal vyhýbavo: „Momentálne vám neviem k tomu nič povedať. Ideme v zmysle zákona a budeme tak aj pokračovať. My tvrdíme, že sme splnili všetky právne náležitosti, teraz to majú naši právnici, potom uvidíme, čo ďalej.“

Odporcovia ťažby rozhodnutie úradu považujú za uznanie ich námietok proti ťažbe, no spokojnejší by boli, keby konanie bolo nadobro zastavené. Proti ťažbe zlata vytrvalo bojujú aktivisti, mesto Detva, okolité obce a firmy, v blízkosti ktorých by sa malo ťažiť.

V Detve dostali rozhodnutie len pred pár dňami. „Pozeráme sa na to pozitívne, ale očakávali sme, že banskobystrický obvodný banský úrad toto konanie definitívne zastaví. Veríme, že tak urobí po roku 2016,“ povedal detviansky primátor Ján Šufliarský.

Rovnaký názor má aj jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne, strojársky podnik PPS Group, v ktorom pracuje viac než 1 300 ľudí. „Naše stanovisko je známe. Povrchová ťažba v blízkosti nášho podniku by znamenala koniec našej výroby,“ uviedol poverený generálny riaditeľ PPS Group Zdenko Lančarič.

Podľa Romana Podhradského zo združenia Podpoľanie nad zlato sa na rozhodnutie možno pozerať z dvoch uhlov. „Nevieme, čo máme od toho očakávať. Z jednej strany je dobré, že konanie prerušili, lebo pre nás je to jasný signál, že aj firma EMED, aj banskobystrický obvodný banský úrad majú problém splniť všetky zákonné náležitosti. Na druhej strane to môže znamenať, že úrad dáva firme dostatok času, aby mohla ovplyvniť nejakých ľudí a urobiť kroky, ktoré budú pre ňu priaznivé. To považujeme za účelové prieťahy v konaní,“ hovorí. Vo svojom snažení napriek dočasnému oddialeniu hrozby ťažby nemienia poľaviť. „Jednoducho nechceme, aby to tu bolo. Je to naše právo,“ dodal.

Primátor Šufliarský akékoľvek úspešné ovplyvňovanie zo strany ťažiarov nepripúšťa. „Bola by to márna snaha. Postoj mesta je jednoznačný, nesúhlasí s dobývacím priestorom a svoje stanovisko nemá dôvod meniť,“ povedal. Proti ťažbe zlata ľudia z Podpoľania pred časom verejne protestovali v Detve i v Banskej Bystrici. Na ich stranu sa vlani postavil Banskobystrický samosprávny kraj aj minister životného prostredia Peter Žiga.

Na Bielom vrchu pri Detve plánuje EMED Slovakia povrchovú ťažbu zlata s použitím kyanidového lúhovania, pričom na začiatku predpokladala spustenie ťažby v roku 2015. O určenie dobývacieho priestoru sa usiluje zhruba tri roky. Už raz jej obvodný banský úrad vyhovel, no Hlavný banský úrad rozhodnutie v odvolacom konaní zrušil.

Určenie dobývacieho priestoru neznamená, že sa v danej lokalite bude určite ťažiť. V rámci povoľovacieho procesu sa musí uskutočniť posudzovanie vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. V ňom majú samosprávy právo veta. Aktivisti, ktorých do rozhodovania vlani znova vrátil Najvyšší súd po tom, čo ich z neho vylúčil banskobystrický obvodný banský úrad aj Hlavný banský úrad, sa od začiatku snažia, aby dobývací priestor určený vôbec nebol. V prípade, že by územie bolo vymedzené pre ťažbu zlata, by sa tam totiž len veľmi ťažko mohla realizovať iná činnosť. Miestni pritom svoju budúcnosť vidia v rozvoji cestovného ruchu, poľnohospodárstva a strojárstva, nie v banskej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ťažba zlata #Detva #Podpoľanie