Senát a rektor Katolíckej univerzity sa stále sporia

Hlboké rozpory Akademického senátu ružomberskej Katolíckej univerzity (KU) a rektora Tadeusza Zasepu, ktoré vyvrcholili koncom minulého roka návrhom na jeho odvolanie, neustali ani po pracovnom stretnutí obidvoch strán s členmi Konferencie biskupov Slovenska.

10.01.2014 17:51
debata (1)

Rektor stratil našu dôveru a to, čo sme prezentovali 18. decembra, zostáva pre nás nemenné a nezvratné. V tejto chvíli skutočne neexistuje medzi nami možnosť dohody. Preto si nevieme predstaviť našu ďalšiu zmysluplnú spoluprácu do budúcna, uviedla predsedníčka Akademického senátu KU Ľudmila Krajčíriková.

Prodekanka Pedagogickej fakulty KU Zuzana Gejdošová odmietla tvrdenia rektora o nekalých finančných praktikách na pôde tejto fakulty. Policajný vyšetrovateľ zastavil v tejto súvislosti všetkých desať trestných stíhaní s odôvodnením, že sa nestal žiadny podvod, krádež či sprenevera, zdôraznila.

Stojím za zisteniami našej vnútornej kontroly, ktoré potvrdil externý audit. V tom duchu musí prebiehať snaha o obnovu vzájomnej dôvery. Keď budeme zakrývať klamstvá, falšovanie a podvody, potom je jasné, že nie je možný dialóg. Stojac pevne na základoch kresťanskej morálky verím v jeho obnovenie, skonštatoval rektor.

Hovorca KU Vladimír Buzna vysvetlil, že problematika nezákonnosti úkonov na Pedagogickej fakulte KU spočívala v tom, že poplatky za niektoré poskytované služby neputovali na účet univerzity, ale súkromného neinvestičného fondu. Skutočným dôvodom návrhu na odvolanie rektora je to, že dlhodobo upozorňoval na tieto nezrovnalosti, do­dal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tadeusz Zasepa #Katolícka univerzita