Kotlebovu usporiadateľskú službu platí župa

Chaos, dohadovanie sa o programe rokovania a sedem mužov v čiernych tričkách, ktorí robili poriadky. Aj takéto bolo v piatok prvé výjazdové zasadnutie zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja v Jelšave.

17.01.2014 13:31 , aktualizované: 19:42
Kotleba Foto: ,
Na zasadnutie do Jelšavy prišiel župan Marian Kotleba so siedmimi mužmi v čiernych tričkách.
debata (128)

Mladí, vyholení muži v čiernych tričkách s nápisom Úrad BBSK postávali v rokovacej sále tamojšieho kultúrneho domu i pred ňou. Novinárom, ktorých vykázali na balkón, nepovolili vstúpiť do sály ani počas prestávok. Jedného, ktorý sa tam ocitol, vyviedli.

"Títo páni sú tu preto, lebo na poslednom zastupiteľstve behali medzi poslancov a predsedu rôzne rozprávkové postavičky. A kvôli tomu je tu usporiadateľská služba,“ zdôvodnil prítomnosť týchto mužov hovorca župana Miroslav Belička. Narážal tým na incident z ustanovujúceho zasadnutia v decembri, keď sálu strážila ochranka s logom strany župana Kotlebu a nechcela do nej vpustiť aktivistu Radoslava Slobodu v kostýme Mikuláša.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Kotleba a jeho šanca.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Usporiadateľskú službu podľa Beličku najala župa na dohodu o vykonaní práce. Koľko bude stáť, nespresnil. Na otázku Pravdy, či to nie je mrhanie peniazmi, odpovedal: "To nie je žiadna ochranka, ale usporiadateľská služba. Tá stojí rádovo pár desiatok eur,“ dodal hovorca.

Usporiadateľská služba na výjazdovom rokovaní v... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Jelšava, usporiadateľská služba Usporiadateľská služba na výjazdovom rokovaní v Jelšave.

Predseda kraja Marian Kotleba mužov v čiernych tričkách okomentoval tým, že išlo o preventívne opatrenie. Na otázku, či ochranku potrebuje a či má strach, povedal: "Strach nemám, ale chceme predísť nejakým možným narušeniam verejného poriadku, ako bolo na tom prvom zastupiteľstve. Nebolo to proti nikomu zamerané. Bol to prvok do mozaiky, aby bolo všetko v poriadku,“ povedal. Či bude prítomnosť tejto služby štandardom aj na ďalších zastupiteľstvách, povedať nevedel, má to závisieť od okolností.

Za prinajmenšom za neštandardné považuje takýto dohľad predsedníčka väčšinového klubu v banskobystrickom krajskom zastupiteľstve Smer-KDH Ľubica Laššáková. "Ja necítim nebezpečenstvo zo žiadnej strany. Určite sa k tomu skôr či neskôr vrátime,“ povedala. "To nebudem komentovať,“ uviedol predseda klubu nezaradených poslancov Ladislav Kukolík. Nepozdávalo sa to ani predsedovi poslaneckého klubu SMK Petrovi Csúszovi: "Táto otázka bude otvorená aj na stretnutí s predsedom samosprávneho kraja. Som presvedčený, že takáto ochranka je zbytočná,“ povedal.

Bývalý župan Vladimír Maňka zo Smeru povedal, že keď chodili na výjazdové rokovania, nikdy nepotrebovali ochranku. „Nemôžem tomu uveriť,“ podotkol.

Výjazdové rokovanie v Jelšave od začiatku sprevádzal chaos a výmeny názorov medzi poslancami a županom, ktorí sa nevedeli dohodnúť na programe rokovania. Po dvoch hodinách a dohode s poslaneckými klubmi župan napokon predložil na schválenie poslanecký návrh programu. Tí z neho stiahli sporné body, medzi nimi aj návrh rozpočtu. Okrem sľubu poslancov, ktorí neboli na zastupiteľstve v decembri, na ňom schválili iba štatút BBSK a návrh na voľbu hlavného kontrolóra.

Prečo však poslanci museli prísť do Jelšavy, odpoveď nedostali. Župan pôvodne ohlasoval, že tam chce so starostami riešiť bezpečnosť a nezamestnanosť regiónu. Táto otázka sa na zastupiteľstve neocitla. Podľa politológa Michala Horského občania už dlhšie očakávali výsledky rokovania v Jelšave, ale že zasadnutie krajského parlamentu sa udialo bez konkrétnych záverov, nečakal nikto.

„Slovenská verejnosť tak mohla nahliadnuť do nie až tak vzdialenej budúcnosti, ako budú vyzerať zasadnutia najvyšších orgánov štátu, ak voliči budú naďalej dávať prednosť protestným hlasom a politické elity sa namiesto jasných programov a agend nezvládnu politický extrémizmus,“ zhodnotil Horský.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Jelšava #BBSK