Most je poškodený viac, ako sa zdalo

Most na Hlinkovej ulici v Košiciach, ktorý patrí medzi najvyťaženejšie v meste, už opravujú od novembra minulého roka. Vodiči šomrú, rýchlosť je tu obmedzená na tridsiatku a počas špičiek sa tam vytvárajú kolóny.

29.01.2014 16:30
most, Košice, Hlinková ulica Foto: ,
Most na Hlinkovej ulici je poškodený vážnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo.
debata

Najnovšou komplikáciou je to, že most je poškodený viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Namiesto ôsmich betónových nosníkov musia vymeniť až dvanásť. Hoci stav mosta na jeseň minulého roka zhodnotil aj statik, nikto vtedy netušil, že poškodenie je ešte vážnejšie, ako bolo zvonku vidno. Prišlo sa na to až počas rekonštrukčných prác, keď stavebná firma odkryla mostnú konštrukciu.

Podľa hovorkyne košického magistrátu Martiny Urik-Viktorínovej boli na opravu pôvodne vyčíslené náklady vo výške 1,5 milióna eur. Táto suma zrejme stačiť nebude. „Firma, ktorá práce vykonáva, dala vyrobiť ďalšie štyri nosníky, presnú sumu, o ktorú sa oprava navýši, zatiaľ nevieme,“ povedala hovorkyňa mesta. Spresnila, že budúci týždeň by už mohli vedieť, koľko ich bude stáť väčší rozsah prác. „Potom treba vyriešiť problém, kde mesto vezme ďalšie peniaze,“ doplnila Urik-Viktorínová. Termín dokončenia prác, ku ktorému sa firma zaviazala, čiže do konca marca tohto roka, by firma mala napriek okolnostiam dodržať. Práce idú podľa harmonogramu, stavbári musia dodržať aj technologický postup týkajúci sa výroby, zamerania a tvrdnutia nosníkov. „Napriek negatívnej správe je pozitívom aspoň to, že sa odhalili aj ďalšie nedostatky mosta, ktoré sa naraz opravia. Oveľa horšie by bolo, keby sa na to neprišlo a bola by nevyhnutná ďalšia oprava,“ dodala hovorkyňa.

Necelých dvesto metrov dlhý most, ktorý má už vyše štyridsať rokov, bol celý ten čas udržiavaný minimálne. Nečudo, že sa na ňom podpísal čas a pre porušené nosníky hrozilo dokonca jeho spadnutie. Na jednom mieste vozovka klesla o pätnásť centimetrov. Mesto preto muselo konať, 1,5 milióna eur na opravu mosta poskytla Košiciam vláda. Keďže ide o jeden z najdôležitejších dopravných ťahov v meste, oprava nemohla počkať a navyše musela byť zachovaná aj doprava. Vodičom zostáva len dúfať, že ďalšie pôvodné nosníky, ktorých je niekoľko desiatok, sú ešte v dobrom stave a nebude ich treba tak skoro vymeniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #Most #Hlinková ulica v Košiciach