Pečené kura je luxusom, jedia cestoviny

Do tržnice v bratislavskej Rači prichádzajú starší manželia. Nejdú kupovať zeleninu alebo ovocie, tie si dovolia len príležitostne.

16.02.2014 15:00
výdajňa, potraviny, Rača Foto: ,
Výdajňu potravín pre sociálne slabých ľudí otvorili včera v bratislavskej mestskej časti Rača.
debata (91)

Rozdávajú sa tu balíčky s potravinami. Ani do nich nenazerajú, sú vďační za akúkoľvek pomoc. Olej, rožky, ryža, cestoviny, čaj – nič z toho sa v ich domácnosti neskazí.

„Manžel má dôchodok 40 eur, ja dostanem spolu s dávkami v hmotnej núdzi 118 eur. Spočítajte si to a povedzte, ako z toho máme vyžiť,“ pýta sa vyše 50-ročná žena. Keď ich zavolajú, chodia brigádovať do vinohradov, kde si prilepšia o 20 až 30 eur mesačne. „Snažíme sa, ale stále je to málo. Potravinové balíčky by sme privítali častejšie, určite by nám pomohli,“ hovorí. Manželia žijú skromne, nedostatok peňazí sa odráža aj na ich jedálnom lístku. Väčšinou si varia cestoviny. „Mäso je veľmi drahé. Keď už, kúpime si kuracie, ale to len zriedkavo. Potraviny sú stále drahšie, mlieko, chlieb, cukor aj múka. Šetríme, kde sa dá.“

Ľudí v podobnej situácii sa tu stretli desiatky. Každý poberá dávku v hmotnej núdzi a spoločné majú aj to, že lepšie zajtrajšky nečakajú. „Za to, že som sa dostal na ulicu, si môžem sám. Dlhé roky som však robil vodiča a takto som dopadol,“ hovorí vyše 50-ročný slušne oblečený muž, ktorý ostal bez domova. O minulosti hovoriť nechce, dnes však žije z dávky 61,60 eura. „Žijem z dvoch eur na deň. Predtým som býval pod Hradom, potom som sa presťahoval sem do Rače. Teraz spávam pod balkónom,“ vysvetľuje a vďačne sa pozerá do tašky s potravinami.

Balíčky boli včera pripravené asi pre 50 Račanov. Potraviny si mohli vziať len tí, ktorí preukázali, že sú v hmotnej núdzi. Bratislavská Rača sa tak pripojila k ostatným mestským častiam, ktoré budú prevádzkovať výdajne pre sociálne slabých. Spustenie projektu v tržnici malo ukázať, či ľudia budú mať o tento typ pomoci záujem. Rača už dnes uvažuje nad miestom, v ktorom by sociálna výdajňa mala fungovať v budúcnosti. V hre sú priestory na Námestí Andreja Hlinku.

„Niektorí ľudia sa hanbia prísť a prijať takúto pomoc. Lenže každému dobre padne, keď dostane rožky, paštétu alebo olej zadarmo,“ hovorí Mária Jurášková, dôchodkyňa, ktorá s nápadom sociálnej výdajne v Rači prišla. „Celý život som robila pre ľudí a ako sa vraví, čím hrniec navrie, tým smrdí do smrti. Chodím s otvorenými očami a vidím problémy, ktoré ľudia majú,“ dodáva Jurášková. Upozorňuje, že všetky potraviny sú zdravé, kvalitné a ľudia sa nemusia báť, že im dávajú veci po záruke.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Potraviny #dávky v hmotnej núdzi #Rača