Bitkám v Huncovciach majú zabrániť rómske hliadky

Bitka v Huncovciach postavila na nohy políciu, starostu aj splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

24.03.2014 14:28 , aktualizované: 19:37
debata

Po tom, čo v sobotu asi 100 obyvateľov miestnej osady zaútočilo kameňmi a palicami na mladých futbalistov a funkcionárov, budú na poriadok v obci dohliadať rómske občianske hliadky. Túto iniciatívu podporí aj ministerstvo vnútra. Má ísť o prevenciu proti prípadným ďalším útokom osadníkov.

Za víkendovú bitku na futbalovom ihrisku v Huncovciach už čelia obvineniu z trestného činu výtržníctva štyria obyvatelia rómskej osady. Polícia pátra aj po ďalších útočníkoch. Včera skoro ráno prehľadávalo osadu vyše osemdesiat kukláčov a tri služobné psy, no našli len dvoch z hľadaných. Podľa prešovskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Migaľovej je veľmi pravdepodobné, že trestné stíhanie začnú aj voči ďalším osobám.

Rómovia z miestnej osady, ktorí žijú väčšinou v murovaných domoch, sa po bitke cítia dotknutí. Až natoľko, že včera neposlali do školy svoje deti. „Bojíme sa, že sa im po sobote niečo stane,“ povedal jeden z mála osadníkov, ktorí boli v daždivom počasí von.

Starosta Huncoviec Jozef Majerčák je z celej udalosti nešťastný. Ako tvrdí, s osadníkmi to do soboty až také zlé nebolo. Podľa neho to naštrbí vzťahy v obci, kde z celkového počtu 2 700 obyvateľov je zhruba 1 200 Rómov. „Úprimne, naozaj ťažko súdiť a pátrať, kde je pravda. Keď sa začal konflikt vyostrovať, bolo treba volať políciu oveľa skôr. Na druhej strane chápem, že sú s deťmi z osady problémy,“ povedal starosta.

„Tu už treba povedať, že na jednej strane sú na svoje deti precitlivení, na druhej strane sami priznávajú, že ich vôbec nezvládajú. Kto má potom vychovávať deti, ak nie oni sami?“ pýta sa starosta. Preto ani nevidí dôvod, že by sa deti mali báť a neprísť do školy, tak ako sa ich rodičia zase báli prísť do práce v rámci obecných služieb. „Bol som ráno v osade a väčšina si nakoniec dala povedať,“ vysvetlil Majerčák.

Napriek sobotňajšej udalosti nemá na osadníkov ťažké srdce. „Do konfliktu sa tam zapojila jedna početná rodina z osady. Každá zo strán konfliktu má svoju pravdu a svoju verziu. Teraz je to na polícii, svedkov je tam dosť,“ dodal starosta. Tvrdí, že spúšťačom konfliktu bola súhra viacerých nepriaznivých okolností. „Bolo teplo, pekné počasie, navyše obdobie vyplácania dávok, horúce hlavy a emócie,“ myslí si Majerčák.

Podľa neho je dôležité, že po včerajšom rokovaní so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity Petrom Pollákom budú v obci zriadené občianske hliadky, ktoré sa budú skladať z nezamestnaných. Ako tvrdí Majerčák, mohli vzniknúť už skôr, keďže projekt na ich vytvorenie podali už pred časom. Teraz sa podľa neho ukázala opodstatnenosť hliadok. V obci budú pôsobiť dovtedy, kým nebudú zriadené rómske občianske hliadky podporené zo štrukturálnych fondov EÚ.

„Navyše by sme prijali aj asistentku učiteľov či terénnych sociálnych pracovníkov. Doteraz sme mali dvoch chlapov z osady, aby dozerali na poriadok, no je to málo a evidentne to nezabralo,“ doplnil starosta s tým, že problém je najmä s deťmi. „Treba povedať na rovinu, že v škole sú často drzé, treba na ne dozrieť. Pravdou je aj to, že na futbalovom ihrisku často ničia vybavenie. Niektoré veci potom skončia v zberných surovinách. Keďže ich rodičia sa väčšinou o výchovu nestarajú, niet sa čo čudovať, že sa takto správajú,“ uzavrel starosta.

Dôvodom bitky, ktorá sa v sobotu strhla v Huncovciach, bolo podľa Čas.sk to, že futbalisti požiadali osadníkov, aby opustili futbalové ihrisko, na ktorom chceli odohrať priateľský zápas. Deti z miestnej osady nechceli futbalistov na ihrisko pustiť. Ako píše Čas.sk., keď im funkcionári dohovárali, začali byť agresívni. "Niektorí zabehli do blízkej osady, z ktorej sa na nás vyrútila asi stovka vyzbrojených Rómov a začali nás biť,“ dodali funkcionári.

Niektorí hráči sa stihli skryť v kabínach, iní to šťastie nemali. Rómov rozohnali až kukláči. „Zasahovalo 15 policajtov a na oddelenie predviedli desať výtržníkov. Pri incidente sa zranili štyria ľudia,“ uviedla prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #bitka #Huncovce