Kolísku skalického trdelníka obnovia

Gvadányiho kúria je miestom, odkiaľ sa pred vyše 200 rokmi začala šíriť podmanivá vôňa skalického pokladu. Poddajného koláča s dierou uprostred, skalického trdelníka, ktorý sa môže pýšiť napríklad aj tým, že bol prvým slovenským výrobkom, čo získal ochranné zemepisné označenie od Európskej únie a predstihol tak bryndzu či oštiepok.

25.03.2014 12:30
Skalica, kúria, trdelník Foto: ,
Gvadányiho kúria potrebuje opraviť fasádu a zrekonštruovať kované zábradlie.
debata (1)

Kúria dnes už nie je miestom, kam by ľudia chodili po unikátny trdelník. Zato sem prúdia študenti, bádatelia z okolitých miest a obcí, ale aj z Českej republiky za vzácnymi knihami. Sídli tu totiž mestská knižnica. „Máme dobrý knižný fond, vyše 30-tisíc kníh, z ktorých mnohé iné knižnice nemajú. Teraz sme napríklad do Bratislavy požičiavali Dejiny tanca. Veľký záujem je o šachové knihy, odbornú literatúru, politickú či ekonomickú. Záujem rastie, ročne nám pribudne 700 až 800 kníh, no už ich nemáme kde dávať,“ poznamenáva riaditeľka knižnice Ľubica Rozborilová.

Najnovší projekt rekonštrukcie Gvadányiho kúrie počíta aj s malou prístavbou, vďaka ktorej by mohli v knižnici rozšíriť oddelenia, najmä beletriu. Zreštauruje sa fasáda, kované zábradlie na kamennom balkóne, zvýši sa bezpečnosť vďaka novej elektroinštalácii. „Aby sme dosiahli energetickú úsporu, osadia sa nové okná s dvojsklom. Za ušetrené peniaze bude môcť knižnica rozširovať svoj fond,“ dodáva vedúci odboru strategického rozvoja a marketingu na mestskom úrade Martin Vičan. Odhadovaná výška investície je 284-tisíc eur, z čoho 5 percent uhradí mesto, 10 percent štát a zvyšok pôjde z eurofondov. Stavba by mala byť hotová do októbra budúceho roka.

Mesto plánuje v rekonštrukcii pokračovať aj neskôr, keď budú k dispozícii ďalšie prostriedky z eurofondov. Už teraz má vypracovaný projekt premeny podkrovia na ďalšie knižničné oddelenie a tiež výstavby výťahu, ktorý by ešte viac prispel k bezbariérovosti budovy. Pre vozičkárov nateraz vybudujú aspoň bezbariérové sociálne zariadenia na prízemí.

Úplne na začiatku na tomto mieste, keď tu stáli dva pôvodné menšie domy, rozvoniaval chmeľ a začala sa zamotávať história s legendami. Niekdajší vlastník Jozef Bakič tu mal malý pivovar. Oba domy po ňom zdedila jeho manželka Katarína Selecká. Jej tretím manželom bol József Gvadányi, básnik a uhorský generál. Mal v tom čase 60 rokov, bolo to jeho už druhé manželstvo. Oba domy spojil a práve on si zo Sedmohradska priviedol kuchára spolu s receptom na trdelník. Udialo sa to v rokoch 1783 – 1801 a recept sa rýchlo rozšíril medzi skalickými gazdinkami.

V kúrii sa medzičasom vystriedala škola, policajná stanica (vtedy sa polovica budovy zrútila a nasledovala zdĺhavá obnova). Knižnicu sem presťahovali v roku 1986. Býval tu aj básnik Pavel Bunčák, ktorý tvrdil, že tu straší. „Slúžka tu nechcela spávať, pretože panvice z políc padali. Ja na duchov neverím, ale tiež som počula zvláštne kroky a nikto tu nebol,“ dodala s úsmevom riaditeľka Rozborilová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #skalica #trdelník