Tragédia človeka láka do Dolnej Strehovej

Tragédiou človeka sa dá v Madáchovskom kaštieli v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš prejsť, prečítať si ju a nechať sa ňou obklopiť.

28.03.2014 14:00
múzeum, interaktívna tabuľa, Dolná strehová,... Foto: ,
Oprava mosta na Hlinkovej ulici v Košiciach úspešne pokračuje.
debata

Hovoríme o diele celosvetového významu, ktoré preložili do päťdesiatich jazykov. Počas svojho nie dlhého života ho napísal dramatik svetového formátu Imrich Madách (1823 – 1864). V Dolnej Strehovej sa narodil, tvoril, zomrel a je tam aj pochovaný. Dokonale sa zoznámiť s dielom je možné v dolnostrehovskom Slovenskom národnom múzeu – Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku. Priamo v kaštieli, v ktorom sa dielo zrodilo a kde múzeum sídli.

Podľa informácií pracovníčky múzea Danky Veselovskej kaštieľ postavili koncom 18. storočia a je na zozname kultúrnych pamiatok. Rodina Madáchovcov ho obývala do roku 1935. Neskôr v ňom bola škola a slúžil aj ako sklad. Od roku 1964, teda sto rokov po smrti spisovateľa, už bolo v kaštieli múzeum. Budova však chátrala a bolo ju treba opraviť. Riaditeľka SNM – Múzea kultúry Maďarov na Slovensku Gabriela Jarábik hovorí, že peniaze na obnovu získali z eurofondov. „Podarilo sa to z projektu cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskom a Slovenskom. Práce trvali od roku 2010 do konca januára tohto roku. Celkom sa na obnovu podarilo z eurofondov získať dva milióny eur,“ povedala Jarábik.

Do vynovenej budovy umiestnili múzejníci aj nové expozície. Už v októbri 2013 sa v kaštieli mohli návštevníci zoznámiť s prostredím, v ktorom slávne dielo vznikalo. „Sprístupnili sme pracovňu spisovateľa, salóny, knižnicu či spoločenskú sálu. Nechýba v nich ani nábytok vyrobený v pôvodnom štýle,“ vysvetľuje Jarábik. Skutočnú perlu múzea, zameriavajúcu sa priamo na Tragédiu človeka však otvorili len tento týždeň. „Nová expozícia pozostáva z pätnástich obrazov, ktoré predstavujú jednotlivé časti Tragédie človeka. Jej svet sa pred nami rozprestiera a vyvoláva v nás pocit nekonečna na ploche piatich do seba zapadajúcich sál. Človek má pocit, že ho dielo obkolesilo a pohltilo,“ približuje expozíciu riaditeľka.

Slávne dielo je v múzeu prezentované ako prechádzka v čase a miestami, ktoré autor v ňom opisuje. Je prezentované aj interaktívnou formou, pomocníkom sú elektronické tabule, prostredníctvom ktorých sa dá dôjsť k informáciám ako na tablete. Na jednej možno online čítať aj samotné dielo. Výstavou možno prejsť aj s pomocou audiosprievodcu. Vďaka tejto technike dostáva návštevník informácie v jednom zo štyroch zvolených jazykov – v slovenčine, maďarčine, angličtine a nemčine.

V múzeu sú ďalšie zaujímavé kúsky využívajúce modernú technológiu. Napríklad virtuálna prechádzka na mape, ktorá predstaví ďalšie významné osobnosti spojené s regiónmi Novohrad a Gemer. „Expozície sú v dvanástich miestnostiach. Návštevníci sa nimi môžu prejsť každý deň okrem pondelka od desiatej ráno do sedemnástej hodiny popoludní,“ poznamenala pracovníčka múzea Danka Veselovská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dolná Strehová #Madáchovský kaštieľ #Imrich Madách