Zo starej polikliniky bude súd

Okresný súd v Rimavskej Sobote, ktorý sídli v súčasnosti v troch rôznych budovách na rôznych miestach, sa presťahuje pod jednu strechu. Sídliť bude v historickom centre mesta v objekte bývalej polikliniky, ktorá je v súčasnosti v dezolátnom stave. Prestavovať ju začnú už v lete.

08.04.2014 10:30
poliklinika, Rimavská Sobota Foto: ,
Budova na Námestí M. Tompu v Rimavskej Sobote je v dezolátnom stave. Po oprave v nej bude sídliť súd.
debata (2)

Hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná informovala, že spomínaný objekt previedli do správy ministerstva spravodlivosti ešte v roku 2002. Zámer zrekonštruovať a zmeniť chátrajúcu stavbu na súd trval niekoľko rokov, zlyhával však na nedostatku financií. Peniaze sa našli až teraz.

„Komplexná obnova budovy bude stáť 4,12 milióna eur bez DPH a financovaná bude zo štátneho rozpočtu. S prácami by sa malo začať v auguste,“ povedala Spurná. Po ich ukončení sa do budovy presťahuje celý okresný súd, ktorý momentálne na svoju činnosť využíva dve budovy na Jesenského a jednu na Daxnerovej ulici. Jeho pracovníci získajú nielen lepší pracovný komfort, ale sa budú môcť aj pýšiť, že pracujú v objekte so zaujímavou históriou.

Budovu postavili v rokoch 1885 až 1887 pre Kráľovskú súdnu stolicu a zasadal v nej župný súd. Vo dvore postavili väznicu pre 160 až 180 väzňov. Súd sídlil v týchto priestoroch do roku 1960. Potom sa zmenili na polikliniku, ktorú využívali až do roku 2002. Odvtedy chátra. Podľa Spurnej to bolo na škodu veci, pretože renesančnými prvkami, ktoré sú v budove prítomné, pripomína známy Pallazo Pandolfini vo Florencii.

Záchranu objektu v historickom centre Rimavskej Soboty vníma pozitívne aj primátor mesta Jozef Šimko. „Roky špatila jadro mesta a pamiatkovú zónu. Pred niekoľkými rokmi ju dokonca zažali ničiť aj vandali, ktorí z nej kradli medený plech zo strechy a odnášali ho do zberu. Som veľmi rád, že budova opäť získa dôstojný šat a bude patriť k dominantám Rimavskej Soboty,“ dodal Šimko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Rimavská Sobota #poliklinika