Plány žilinského kostola objavili v Paríži

Žilinskej architektke Zuzane Grúňovej sa podaril zaujímavý objav. Na webovom portáli Národnej knižnice vo Francúzsku našla v digitalizovaných zbierkach pôvodné plány Sirotárskeho kostola s kláštorom. Ten začali na Mariánskom námestí v Žiline stavať jezuiti v polovici 18. storočia.

09.04.2014 16:00
Sirotársky kostol, Žilina Foto: ,
Sirotársky kostol je dominantou Mariánskeho námestia v centre Žiliny.
debata (2)

Pre Zuzanu Grúňovú, ktorá sa venuje historickej architektúre, je objav pôvodných plánov kostola s kláštorom veľmi zaujímavý. „Bolo to označené, že to má byť budova postavená v Žiline. Prvé, čo ma zaujalo, bolo, kde budova takéhoto veľkého rozsahu mohla byť realizovaná,“ opisuje. Postupne sa ukázalo, že ide o prvé verzie pôdorysu kostola, ktorý dnes Žilinčania poznajú najmä pod názvom Sirotársky kostol. „Bolo to príjemné prekvapenie. Ako keby ste videli myšlienkové pochody dávneho kolegu architekta, ktorý nad tým sedel, tvoril, rozmýšľal,“ hovorí architektka.

Podľa všetkého prvé verzie nákresov kostola s kláštorom vznikali už v 16. storočí. „Tieto plány zrejme s tým, čo je reálne postavené v Žiline, veľmi nesúvisia, zachovaný je možno rozsah kostola a idea kláštora s vnútorným nádvorím,“ doplnila.

Prvé informácie o tom, že plány s pôdorysom jezuitského kostola a kláštora v Žiline by sa mohli nachádzať v zbierkach Národnej knižnice v Paríži, získali historici už pred štvrťstoročím, no nemali možnosť sa k nim dostať. Historik a riaditeľ Štátneho archívu v Žiline Peter Štánsky hovorí, že objav žilinskej architektky je vzácny. Dopĺňa mozaiku poznatkov o národnej kultúrnej pamiatke v centre Žiliny. „Pôvodné plány sme nemali, len novšie z konca 19. a 20. storočia a historické fotografie. Prvý obraz kostola s kláštorom je z roku 1779 od žilinského geometra, nachádza sa aj na mape mesta od geometra Ruttkaya z roku 1749,“ hovorí Štánsky.

V súčasnosti sa každé veľké múzeum či galéria snaží digitalizovať a sprístupňovať obsah svojich zbierok prostredníctvom internetu. „V zbierkových predmetoch majú aj plány, siluety, staré pohľadnice a podobne. Pokiaľ sa chystá obnova fasády, pamiatky, historickej budovy, tak je veľmi cenným pojítkom práve to, že sa dozviete, ako tá stavba vyzerala,“ uviedla Zuzana Grúňová. Aj žilinský Sirotársky kostol s kláštorom čaká obnova fasády. Vladimír Majtán z Krajského pamiatkového úradu v Žiline upozornil, že je v havarijnom stave, uvoľňujú sa veľké kusy omietky, opadávajú časti plastickej výzdoby, čo poškodzuje pamiatku a je aj ohrozením pre ľudí. Obnovou by fasáda mala získať pôvodnú formu z polovice 18. storočia. „Kostol by získal svoj barokový vizuál. Terajšia farebnosť pochádza z 20. storočia. Pôvodnou je charakteristická jezuitská, je to kombinácia tmavosivej s bielou,“ priblížil Majtán.

Na záchranu a obnovu fasády kostola organizuje zbierku Občianske združenie Pro Žilina. „Naším cieľom je vybrať minimálne 30-tisíc eur, budeme radi, keď sa zapoja všetci Žilinčania do tejto zbierky, či už sú veriaci, alebo neveriaci, pretože v tomto prípade nejde iba o kostol, ale o historickú pamiatku, ktorá reprezentuje mesto,“ uviedol predseda združenia Róbert Kašša. Zbierka by mala trvať do konca roka.

Kostol Obrátenia sv. Pavla

  • spolu s kláštorom jezuitov bol dokončený v roku 1754
  • dvojvežový rímskokatolícky kostol postavili v barokovom štýle
  • výška veží kostola, ktoré mali pôvodne cibuľovitý tvar, je 32 metrov
  • od roku 1833 bol v budove sirotinec (odtiaľ je ľudový názov Sirotársky kostol)
  • od roku 1993 kostol spravuje rehoľa kapucínov
  • od roku 2008 je jeho vlastníkom Žilinská diecéza

    Zdroj: Žilinská diecéza, Zdeno Pupík

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #architektúra #Sirotársky kostol