Jarná škola techniky v Oščadnici prebúdza zručnosti detí

Jednoduchý elektrický obvod s blikajúcim svetlom, návrh a stavba mosta z papiera a špajdlí, súťaž o najvyššiu stavbu a tiež vlastnoručná výroba hlavolamov z kože a kovu - 56 detí zo základných škôl Žilinského a Moravskosliezskeho kraja sa zoznamuje s remeslom a technikou tak, že sú samy súčasťou ich praktickej tvorby.

09.04.2014 16:39
žiaci, technika Foto: ,
Jarná škola techniky umožnila žiakom základných škôl z Frýdku-Místku a Kysuckého Nového Mesta vyskúšať si v praxi svoje technické zručnosti. Dievčatá na snímke vyrábajú jednoduchý obvod s blikajúcim svetlom.
debata

Markéta Stančíková zo Základnej školy vo Frýdku-Místku v stredu oživovala jednoduchý elektrický obvod, predtým vyrábala hracie kocky aj hlavolamy. Pre 15-ročné dievča to bola zaujímavá skúsenosť, aj keď rozhodnutie ísť študovať za zdravotnú sestru už asi nezmení. O rok mladšia Estera Višňáková z Kysuckého Nového Mesta by chcela ísť na gymnázium a potom na medicínu. Technické zručnosti a výroba predmetov sú pre ňu užitočným spestrením školských aktivít.

Deti pracovali s pílkami, hlukomerom, digitálnou váhou, so spájkovačkou, s elektrosúči­astkami. „Bolo to zaujímavé a kreatívne. Asi najviac sa mi páčilo, ako sme tvorili elektrický obvod a mali nám blikať led diódy, čo sa mi aj nakoniec podarilo,“ hovorí Estera.

Technické a remeselné vzdelávanie na niektorých základných školách má podobu viac teórie ako praxe. „Na českej strane majú školy problém, že sa už dielne nevyučujú tak, ako sa kedysi vyučovali. Nemajú potrebné vybavenie, nemajú priestory,“ hovorí Darina Frajkovská z Agentúry pre regionálny rozvoj Moravskosliez­skeho kraja.

Po skončení základnej školy je o technické odbory nízky záujem, mládež dáva prednosť gymnáziám a všeobecným smerom pred technikou. Absolventi stredných odborných škôl s technickými zručnosťami chýbajú na trhu práce. „Záujem o technické smery nie je taký, aký by mal byť na základe dopytu trhu. V Moravskosliezskom aj Žilinskom kraji sa rozvíja najmä automobilový priemysel a je akútny nedostatok študentov, ktorí majú záujem o technické smery,“ hovorí Peter Jakubčík z Rozvojovej agentúry Žilinského samosprávneho kra­ja.

Prilákať mládež k technickým odborom sa snaží medzinárodný dlhodobý projekt Česko Slovensko má technický talent. Workshopy majú niekoľko pokračovaní, po českých Beskydách sa žiaci druhého stupňa základných škôl teraz stretli s lektormi a remeslami v Jarnej škole techniky v Oščadnici.

„Jedno zrniečko pole neurobí, ale v každom prípade, v okamihu, keď tento blok deti absolvujú druhý, tretí raz, tak už je vidieť, že manuálna zručnosť sa zvyšuje a viac-menej ich odborné a manuálne kompetencie sa zvyšujú,“ mieni lektor elektrotechnického programu Jozef Lukozs.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #technika #remeslo