Poslanci nedali Kotlebovi na noviny ani cent

Noviny Náš kraj, ktoré vydáva Banskobystrická župa, už nebude platiť samospráva. Na mimoriadnom rokovaní o tom rozhodli krajskí poslanci.

11.04.2014 17:08 , aktualizované: 19:17
Banská Bystrica, VÚC, župa Foto: ,
Sídlo župana Banskobystrického kraja.
debata (29)

Rozpočet na obdobie rokov 2014 až 2016 nepočíta s financovaním tohto mesačníka. Jeho posledné číslo propagovalo župana Mariana Kotlebu, slovenský vojnový štát a prezidenta Jozefa Tisa. Zaoberá sa ním prokuratúra aj polícia.

Rozpočet počítal s financovaním mesačníka v sume až 150-tisíc eur. Toto poslanci v piatok stopli a na vydávanie novín neschválili župnému úradu ani cent. „Posledné číslo spred niekoľkých dní nás utvrdilo v tom, že v tejto podobe a s týmto obsahom nemôže mesačník Náš kraj vychádzať. Mesačník propagujúci jednu osobu a jednu politickú stranu a zvrátené názory na slovenský štát nemôže slúžiť na tento účel. Toto je mesačník Náš kraj, nie mesačník Váš kraj, pán predseda,“ konštatoval poslanec BBSK a primátor Brezna Jaroslav Demjan (Smer, KDH).

Obsahom novín sa zaoberá prokuratúra i polícia. Existuje podozrenie, že obsah posledného vydania novín mohol naplniť skutkovú podstatu dvoch trestných činov. Ide o prečin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov policajných režimov a zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Podozrením z prvého trestného činu sa bude zaoberať polícia, ktorej vec odstúpila Okresná prokuratúra v Banskej Bystrici. Krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová informovala, že podnet im zatiaľ nebol doručený. „Keď sa tak stane, polícia sa ním bude zaoberať,“ zdôraznila Faltániová. V prípade uznania viny hrozí za schvaľovanie holokaustu väzenie od šesť mesiacov do troch rokov.

Denník Pravda sa zaujímal, či na políciu nebude smerovať z prokuratúry aj podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa zo strany Kotlebu. Na naše otázky prokuratúra v piatok nereagovala.

Kontroverzný obsah novín Náš kraj, ktoré vychádzajú v náklade 240-tisíc kusov, odsúdili na svojom rokovaní pred niekoľkými dňami poslanci mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. V piatok tak urobili aj poslanci župy. Poslanec Radoslav Vazan (NEKA) podotkol, že v mesačníku zaznelo množstvo klamstiev, urážok a minimálne poloprávd. A k tomu propagácia jednej politickej strany, ktorá je spájaná s menom Mariána Kotlebu.

„Od novín, ktoré vyšli v tejto podobe, sa dištancujeme,“ zdôraznila poslankyňa Ľubica Laššáková (Smer, KDH). Na otázku Pravdy, či poslanci nezvažujú aj tvrdšie kroky, napr. vyjadrenie nedôvery Kotlebovi či návrh na jeho odvolanie, zdôraznila, že tieto úvahy sú ešte predčasné. „Počkáme si, aké budú výsledky vyšetrovania. Podľa toho sa zariadime,“ zdôraznila Laššáková.

„Čakal som, že pán Kotleba bude robiť kroky na podporu zamestnanosti, ako to deklaroval pred voľbami, a nie toto,“ poznamenal poslanec Milan Spodniak (HZDS, HZD). Na konštruktívnu politiku vyzýva Kotlebu aj poslanec Pavol Baculík (SDKÚ, SaS, Nová väčšina). Ten zdôraznil, že odmieta akékoľvek formy extrémizmu a volá po konštruktívnej politike, ktorá bude na osoh obyvateľov kraja. „Vydanie mesačníka v podobe, ako vyšiel, považujem za nešťastné,“ dodal.

Kotleba je presvedčený, že noviny nikoho neurazili a neboli zneužité. „Tie tvrdenia kritikov považujem za bezpredmetné. S obsahom novín sa stotožňujem,“ povedal Kotleba. Dodal, že noviny budú vydávať aj ďalej. „Tri ďalšie čísla už máme objednané a ďalej budeme hľadať na ich vydávanie iné zdroje,“ dodal.

Rozpočet, ktorým poslanci prelomili Kotlebove veto, je dobrou správou aj pre stredné školy v Banskobystrickom kraji. Tie budú môcť počítať s päťpercentným spolufinancovaním projektov podporených z eurofondov na ich modernizáciu v celkovej výške viac ako 207-tisíc eur.

Štrnástim krajským školám totiž hrozilo, že prídu o milióny z eurofondov, keď župa pod vedením Kotlebu odmietla spolufinancovať projekty na zlepšenie ich vybavenia. Otázne je, či školy po viac ako štvormesačnom oneskorení rozpočtu stihnú realizovať svoje projekty tak, aby im prisľúbené eurofondy neprepadli.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba