Telefónne búdky v centre Bratislavy nahradia info-terminály

Nefunkčné telefónne automaty v bratislavskom Starom Meste nahradia informačné a internetové terminály.

15.04.2014 13:02
Verejný telefónny automat Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Tie na miestach ôsmich, dnes už nevyužívaných telefónnych búdok v Starom Meste plánuje prevádzkovať súkromná spoločnosť. Všetky náklady spojené s obstaraním i prevádzkou terminálov zaplatí spoločnosť. Staromestskí poslanci v utorok schválili prenájom pozemkov pod týmito telefónnymi búdkami, treba ešte podpísať nájomnú zmluvu.

Osem multifunkčných informačných a internetových panelov pribudne na mieste telefónnych automatov na Jakubovom, Fajnorovom (2) i Rybnom námestí (2) a na Kolárskej a Medenej ulici (2). Informačné panely tu plánuje umiestniť vlastník týchto telefónnych automatov, spoločnosť Fox One, s.r.o., ktorá je členom Bratislavskej organizácie cestovného ruchu. Terminály spoločnosť zaobstará na vlastné náklady, Staré Mesto umiestnenie informačných panelov nebude stáť ani cent. Obstaranie všetkých ôsmich informačných kabín bude spoločnosť stáť 108-tisíc eur, náklady na ich prevádzku budú ročne stáť viac ako 27-tisíc eur. Navyše bude môcť Staré Mesto po dohode s nájomcom v multifunkčných kabínach bezplatne umiestniť propagačné materiály.

Nie všetci miestni poslanci však boli projektom nadšení. Staromestský poslanec Kamil Procházka (nezaradený) pochybuje, či takéto terminály naozaj treba. „Je nutné takéto zariadenie v dobe, keď skoro každý človek už má mobil pri sebe a nemá dôvod hľadať nejaký špeciálny stánok?“ spýtal sa v diskusii. Pochybuje tiež, či má prevádzkovateľ v takejto oblasti skúsenosti či povolenie. K nemu sa pridala i nezaradená poslankyňa Soňa Párnická, podľa ktorej súkromník nemá licenciu na prevádzkovanie pevnej linky. „Vŕta mi v hlave to povolenie komunikačného úradu, lebo ak ho nebude mať, tak nebude môcť naplniť to, čo nám sľubuje,“ povedala. Podľa vedúceho majetkového a investičného oddelenia staromestského úradu Štefana Jašku je spoločnosť členom Bratislavskej organizácie cestovného ruchu a v tejto oblasti má skúsenosti. „Nemám pochybnosti o súhlase komunikačného úradu, ak sa tak už nestalo,“ uviedol Jaška na margo pochybností o povolení.

Staromestskí poslanci sa obávali aj toho, že informačné a internetové terminály budú slúži najmä ako reklamná plocha a bude sa tak ešte rozširovať priestor pre reklamu. Jaška v diskusii pripomenul, že je to podnikateľský projekt, ktorý je založený aj na reklame. Ako dodal, v projekte sa hovorí minimálne o 50 percentách reklamnej plochy pre mesto a Staré Mesto, pričom mestskú časť táto reklama finančne nijak nezaťaží. Podľa starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej je tento projekt výsledkom dlhodobej snahy miestneho úradu urobiť niečo s bývalými telefónnymi búdkami. „Miesto nefunkčných plôch môžeme mať plochy, ktoré budú mať zmysluplnú funkciu, najmä z hľadiska bezpečnosti, keďže bude možné priame napojenie na linku 112,“ obhajovala projekt pred poslancami starostka Rosová.

V informačných a internetových termináloch v centre Bratislavy obyvatelia i návštevníci mesta nájdu informácie o mestskej i štátnej polícii či zdravotníckych zariadeniach. Ľudia sa budú môcť cez terminály v prípade potreby spojiť aj s núdzovou linkou 112. Informačné a internetové panely budú poskytovať aj bezplatný prístup na internet, rozšíri sa nimi aj pokrytie WiFi signálom. Obyvatelia i turisti tu nájdu informácie o Starom Meste či o Bratislave, o cestovnom ruchu, pamiatkach, turistických zaujímavostiach, kultúrnych a spoločenských podujatiach. Cez internetové terminály budú môcť ľudia podať podnety, sťažnosti či pripomienky na príslušné úrady. Nájdu tu i cestovné poriadky alebo aktuálne pracovné ponuky.

Staromestskí poslanci v utorok schválili prenájom chodníkov pod ôsmimi telefónnymi búdkami. Spolu súkromnej spoločnosti na 10 rokov prenajali osem metrov štvorcových za jedno euro za meter štvorcový na rok. Podmienkou zmluvy je, že spoločnosť uhradí dlžnú daň za užívanie verejného priestranstva vo výške 28 080 eur. Súkromník sumu zaplatí v štyroch splátkach do 20. decembra tohto roku, pričom prvú splátku už uhradil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #telefónne búdky