Pre levicu Zoru zatiaľ nemajú kupca

Levica Zora, najväčšia atrakcia ZOO parku v Stropkove, je na predaj. Verejnosť upozornila, že kráľovná zvierat vraj nemá v klietke dostatok priestoru, čím zariadenie porušuje plané predpisy.

15.04.2014 14:52
levica, levica Zora, ZOO Foto:
Levica Zora zatiaľ nemá nový domov.
debata (1)

Vedenie stropkovskej zoo namieta, že Zora predtým žila v oveľa stiesnenejších podmienkach v cirkuse, kde bývala v maringotke s tromi ďalšími levmi. Pred ňou žil v rovnakej klietke v stropkovskom zoo tiger Dany, ktorý sa tu dožil úctyhodných 24 rokov.

Ošetrovateľ zvierat v stropkovskej zoo Kamil Soóš uviedol, že na základe udania boli u nich na kontrole svidnícki veterinárni inšpektori, ktorí im oznámili, že sa levice musia zbaviť. Vedenie na základe tohto verdiktu zverejnilo inzeráty, rozposlalo ponuky do rôznych zoologických záhrad, nenašiel sa však nijaký záujemca. Podľa jeho slov momentálne je vo všetkých zoologických záhradách levov dosť, nikto o Zoru neprejavil seriózny záujem. „Uvidíme, ako rozhodnú úrady, čo bude nasledovať ďalej. My sme ju kúpili z jedného českého cirkusu a tam žili tri levy v jednej maringotke, rozdelenej na tri časti,“ povedal ošetrovateľ zvierat.

Levica v Stropkove žije už štyri roky. K dispozícii má 110 štvorcových metrov, ale zákon hovorí o potrebnom voľnom výbehu aspoň 300 štvorcových metrov. Tento zákon sa nevzťahuje pre zoologické záhrady, kde pre leva stačí voliéra 40 štvorcových metrov s výbehom, ale stropkovské zariadenie štatút zoologickej záhrady nemá. Soóš vníma zákon ako prísny, bol podľa neho šitý pre súkromných chovateľov, ale dotkol sa aj ich zariadenia. Soóš, ktorý sám patrí k ochranárom, si myslí, že niektoré prehnané kroky aktivistov sú kontraproduktívne.

Ako uviedol, rozšíriť voliéru pre levicu by teoreticky mohli, chýbajú im však na to peniaze. Hoci patria pod mesto, žijú predovšetkým z vlastných zdrojov a darov. Soóš vyhlásil, že Zoru by nikdy nedovolil utratiť. Ak sa pre ňu nenájdu vhodnejšie podmienky pre život, je presvedčený, že levica u nich zostane. ZOO park v Stropkove ročne navštívi 50– až 70-tisíc návštevníkov, prichádzajú aj turisti z Poľska, Ukrajiny, Maďarska a tiež po anglicky a nemecky hovoriaci cudzinci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #levica