Lučenskú nemocnicu zdobia maľby pamiatok

Pamätihodnosti Novohradu možno netradične objavovať v nemocnici v Lučenci. Rozhodli sa v nej totiž propagovať okolie nástennými maľbami, zobrazujúcimi najväčšie miestne atrakcie, ako sú hrady, zámky či iné pamätihodnosti. Pacienti, návštevníci a zamestnanci si tento spôsob zviditeľnenia regiónu nevedia vynachváliť.

16.04.2014 15:45
maľba, Šomoška, hrad Foto: ,
Lučenskú nemocnicu zdobia maľby miestnych pamiatok. Jednou z nich je aj hrad Šomoška.
debata (1)

Nemocnica svojráznu výzdobu zriadila minulý rok. „Vlani sme otvárali nové CT pracovisko a rozmýšľali sme, ako skrášliť fádne chodby. Vtedy nám napadlo, že by sme ich mohli spestriť maľbami. Rozhodli sme sa, že nie hocijakými, ale takými, ktoré budú zobrazovať pamätihodnosti regiónu,“ povedal riaditeľ nemocnice Július Höffer. Na vystavených maľbách ukazujú zámok v Haliči, hrady v Divíne, vo Fiľakove, v Šiatorskej Bukovinke či historické centrum Lučenca.

Pacientom sa to pozdáva. „Je to výborný nápad. Naozaj skvelá myšlienka. Čakanie v nemocnici tak môže vyzerať ako návšteva galérie. Navyše je tu propagovaný náš región,“ konštatoval Lučenčan Milan Fojtík, ktorý si čakanie na lekára spríjemňoval obzeraním obrazov.

Pavel Zelman
Pavel Zelman, maliar Pavel Zelman

Autorom malieb je lučenecký maliar Pavel Zelman. Jeho práce s inými motívmi sú aj na oddelení dlhodobo chorých, na detskom oddelení, rehabilitácii aj na chodbe riaditeľstva. „Je to zaujímavé a aj pekné skrášľovať takto nemocničné prostredie. Táto myšlienka sa mi páči,“ konštatuje 45-ročný autor. Rodák zo Serede žije v Lučenci sedem rokov a má veľmi široký profesijný záber. „Robím maľby, plastiky, fresky, ale aj sochy,“ prezrádza.

Zelmanove maľby možno nájsť aj v iných častiach Lučenca, no aj inde na Slovensku. V súčasnosti pripravuje výstavu v Bratislave. A pokračovať chce aj v skrášľovaní nemocnice v Lučenci. „Maľby by postupne mali pribúdať aj na ďalších chodbách a po hradoch a zámkoch by som chcel ich prostredníctvom propagovať prírodné krásy Novohradu,“ dodal Zelman.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #lučenec