Petícia trenčianskych vodičov nezastavila

Na petíciu Trenčanov, ktorí žiadajú obmedziť premávku na Partizánskej ulici, zareagovalo mesto osadením dopravných značiek Prejazd zakázaný.

16.04.2014 16:00
značka, Trenčín, auto Foto: ,
Táto dopravná značka má vodičom znemožniť prejazd po Partizánskej ulici na sídlisko Juh. Zatiaľ však veľký efekt nepriniesla.
debata (1)

Vodiči však značky nerešpektujú a obyvatelia tejto časti mesta upozorňujú na nebezpečenstvo, ktoré tu hrozí im a ich deťom. Cesta je úzka a autá po nej uháňajú veľkou rýchlosťou.

„Vždy sa čaká, až sa niečo stane, potom sa hľadá náprava. Sme radi, že je tam tá značka, ale je otázne, aký bude mať účinok,“ vraví Trenčan Pavol Makara, jeden z obyvateľov Partizánskej ulice. Cestu využívajú autá ako skratku z centra mesta na najväčšie trenčianske sídlisko Juh, kde žije asi 18-tisíc ľudí. Pôvodne ju vybudovali ako obslužnú komunikáciu. Postavili ju z panelov, nie je však určená na takúto premávku áut. „Ak existuje cestná komunikácia, ktorá nespĺňa parametre, či už šírkové, alebo z pohľadu podložia, nie je možné takúto komunikáciu trvalo užívať. Je to hlavne z pohľadu bezpečnosti, pretože je nebezpečná nielen pre autá, ktoré tadiaľ chodia, ale ak sú v blízkosti domy, tak to môže byť veľmi nebezpečné aj pre tých, čo bývajú v okolí cesty,“ upozorňuje Ľubomír Palčák, generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

Frekvencia dopravy sa zvýšila na prelome rokov, keď sa Braneckého ulica v strede mesta po dvadsiatich rokoch z jednosmerky zmenila na obojsmernú. Pre šoférov sa skratka cez Partizánsku ulicu na sídlisko Juh stala veľmi príťažlivou. Tichá ulica sa zmenila na rušnú cestu, kde ruch neutícha ani v noci. Miestni obyvatelia začali spisovať petíciu. „Hnevá nás ignorácia vodičov, ktorí si tadiaľto skracujú cestu na Juh. Hnevá nás ich agresívna jazda, najmä taxikárov v nočných hodinách. Ľudia, čo idú tadiaľto peši alebo na bicykli, sú ohrozovaní. Cesta je do strmého kopca, a okrem toho je úzka, autá ohrozujú aj deti. Uháňajú tak, že odletujú kamene, agresívnou jazdou v noci zobúdzajú obyvateľov ulice,“ sťažuje sa Pavol Makara, organizátor petičnej akcie.

Radnica sa tento problém snaží riešiť dopravnými značkami, ktoré tu pred pár dňami umiestnila. Toto dopravné značenie odsúhlasil aj okresný dopravný inšpektorát. „Na panelovú cestu boli z oboch strán osadené značky Prejazd zakázaný. Na dodržiavanie dopravného značenia bude priebežne dohliadať mestská polícia,“ povedala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

Podľa Makaru však zákazová značka nemá ten efekt, ako by mala mať. Mnohí vodiči ju nerešpektujú a najmä v noci tadiaľto stále prechádzajú. Takéto skúsenosti má aj Výskumný ústav dopravný v Žiline, vodiči na Slovensku neberú zákaz prejazdu príliš vážne.

„Možno by pomohla väčšia kontrola policajtov. Ďalšou možnosťou je natrvalo uzavrieť túto cestu, ale v takom prípade treba nájsť spôsob, aby pre záchranné jednotky existovala šanca dostať sa do tejto časti mesta,“ dodal Palčák.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #vodiči #petícia