Začala premávať lanovka zo Železnej studničky na Kamzík

Bratislavské Nové Mesto otvorilo sezónu dvojsedačkovej lanovky, ktorá spája bratislavskú Železnú studničku a Kamzík.

16.04.2014 17:03
lanovka, Kamzík, Železná studnička Foto: ,
Pohľad na lanovku ŽŽelezná studnička - Kamzík krátko po otvorení sezóny prevádzky lanovky. Bratislava, 16. apríl 2014.
debata (2)

Lanovka bude premávať od štvrtka do nedele od 10:00 do 18:00, v letnom období všetky dni okrem pondelka. Atrakcia mestskej časti Nové Mesto každý rok odvezie viac ako 20-tisíc návštevníkov.

Ako v stredu povedal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, počet návštevníkov sa zvyšuje každý rok. „Minulý rok previezla lanovka viac ako 25-tisíc ľudí,“ povedal Kusý s tým, že náklady na lanovku boli minulý rok približne 271-tisíc eur. Príjmy dosiahli 65-tisíc eur a tak časť jej financovania musela riešiť mestská časť z vlastných zdrojov. V tejto sezóne plánujú spustiť na dolnej stanici lanovky ďalší bufet a keďže veľkú časť návštevníkov tvoria cyklisti, pripravia pre nich aj rodinnú cyklistickú zjazdovku. V lokalite Železnej studničky by mala pribudnúť aj kyvadlová doprava, ktorú bude zabezpečovať elektrický vláčik.

Nové Mesto začiatkom júla minulého roka vyhlásilo obchodnú verejnú súťaž na prenájom lanovky. „Lanovka je príliš drahý špás na to, aby sme si ho mohli dovoliť v tomto období. Na druhej strane si nechceme povedať, že aj keď sa pred časom investovali do lanovky desiatky miliónov korún a stojí nás to každý rok množstvo peňazí, nejde to ako sme si predstavovali a zavrieme to,“ uviedol ešte v júni 2013 novomestský starosta. Vhodného prevádzkovateľa vo verejnej súťaži však mestská časť nenašla.

Lanovka na Kamzík začala premávať v 70-tych rokoch a premávala do roku 1989, keď ju zatvorili. Opätovne ju otvorili po rekonštrukcii v septembri v roku 2005.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #Železná studnička #Kamzík