Konštrukciu Starého mosta odstránia koncom apríla

Odstraňovanie konštrukcie bratislavského Starého mosta sa blíži k záveru, stará konštrukcia má byť totiž zdemontovaná na konci apríla.

22.04.2014 11:43
Starý most Foto: ,
Odstraňovanie konštrukcie bratislavského Starého mosta v apríli 2014.
debata

Práce na Starom moste sa pre zlý stav zhrdzavenej konštrukcie a spočiatku i chýbajúceho povolenia dopravného úradu zdržali. Podľa hovorcu Bratislavy Stanislava Ščepána však tento sklz nie je natoľko závažný, aby mohol ovplyvniť konečný termín rekonštrukcie mosta či financovanie stavby z eurofondov.

Bratislavský Starý most pre rekonštrukciu uzavreli už vlani začiatkom decembra. Podľa pôvodného plánu chcel zhotoviteľ stavby odstrániť konštrukciu mosta už koncom februára, neskôr sa hovorilo o prelome marca – apríla. Oficiálny termín odstránenia konštrukcie podľa schváleného harmonogramu dodávateľa stavby je pritom koniec apríla, informoval Ščepán. Mesto pripustilo mierne zdržanie, ktoré spôsobila viac zhrdzavená a poškodená konštrukcia mosta ako pôvodne predpokladali. Jednotlivé mostné polia preto musia pred demontážou spevniť, aby sa nelámali a zachovali tak i bezpečnosť na stavbe. Mesto však predpokladá, že pri priaznivom počasí a stálej hladine Dunaja by sa mohol vzniknutý časový sklz znížiť na minimum, priblížil Ščepán.

Po demontáži konštrukcie Starého mosta sa robotníci pustia do odstraňovania pilierov. Dva piliere, ktoré podopierali Starý most zbúrajú a namiesto nich vybudujú jeden nový. Rozšíri sa tak plavebný priestor. Koncom leta tohto roka by sa potom Bratislavčania mali dočkať aj nasúvania novej konštrukcie Starého mosta. Tú zhotoviteľ plánuje zmontovať na petržalskej strane Dunaja a odtiaľ ju vysúvať ponad koryto rieky. Okrem samotného Starého mosta sa pracuje aj na oboch stranách Dunaja. Na staromestskej strane pokračujú práce na Štúrovej, zúžená je aj vozovka na Vajanského nábreží. Na petržalskej strane pracujú na estakáde Artmedia a Einsteinova.

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD – STARÝ MOST, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Na prestavbu Starého mosta mesto získalo nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Jednou z podmienok na čerpanie nenávratného príspevku je, že Starý most i električková trať Šafárikovo námestie – Bosákova musia byť hotové do konca roka 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Starý most