Katka prvý raz zabafkala

V košickom železničnom depe vo štvrtok prvý raz v tejto sezóne slávnostne zapálili oheň pod kotlom parnej lokomotívy Katka.

24.04.2014 16:08
Lokomotíva Katka Foto: ,
Lokomotíva Katka.
debata (1)

Je to síce každoročný ceremoniál, no tentoraz bol ešte dôležitejší. Parnú mašinku totiž vyrobili pred stotridsiatimi rokmi, a to už je dôvod na oslavu. Navyše dokončili aj rekonštrukciu 110-ročného vozňa, ktorý je posledným „v zbierke“ košickej Detskej železnice.

"Zapálenie ohňa je rovnaký symbol ako rozsvietenie olympijského ohňa,“ vysvetlil Ľubomír Lehotský, riaditeľ občianskeho združenia Detská železnica Košice. Napriek vysokému veku je vďaka železničným nadšencom lokomotíva vo veľmi dobrej kondícii. Počas zimy absolvovala nielen dôkladnú prehliadku, ale aj opravu ložísk na podvozku. Pre to musela nejaký čas visieť vo vzduchu.

Podľa Lehotského je Katka vďaka 130. narodeninám najstaršou parnou lokomotívou v strednej Európe. „Zaujímavosťou je, že Katka prežila množstvo režimov. Začala jazdiť za Rakúsko-Uhorska, ďalej v prvej Československej republike, za slovenského štátu, prežila aj obdobie socializmu, ktoré bolo kruté k parným lokomotívam, neskôr éru samostatného Slovenska a nakoniec jazdí aj v podmienkach Európskej únie podľa jej náročných predpisov,“ povedal Lehotský. Katka je navyše technickou pamiatkou a jej prípadné opravy sú preto nesmierne náročné.

Do soboty sa ku Katke pripoja ďalšie parné rušne a Rušňoparáda Košice 2014 bude pokračovať celý víkend. Najväčším lákadlom je stretnutie viacerých unikátnych vozidiel, ktoré si zaslúžia prívlastok „naj“. "Predstavia sa najstaršie a najzachovanejšie parné rušne úzkeho i normálneho rozchodu,“ doplnil Lehotský.

Obdivovatelia historických parných rušňov a železničnej nos­talgie sa znova stretnú so svojimi starými láskami. Budú mať možnosť odfotiť si majestátny Albatros, pohladiť malú Katku, túlať sa s cestovateľkou Túlavou či prezrieť si v premiére známu Singrovku z Tisovca.

Návštevníkom sa predstaví aj najmodernejšia technika, prvýkrát sprístupnia aj vodárenskú vežu. Pripravené sú súťaže historických vozidiel, miniželeznica, vojenský prepad vlaku, nočné fotenie či detské tvorivé dielne. Malí aj veľkí si na vlastnej koži môžu vyskúšať prácu rušňovodiča aj sprievodcu. Podujatie Rušňoparáda 2014 organizuje Železničná spoločnosť Slovensko a občianske združenie Detská železnica Košice.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #lokomotíva Katka