Budú deti z Novej Bošáce chodiť do českej školy?

Pripravované zrušenie druhého stupňa na miestnej základnej škole vyvolalo v Novej Bošáci pobúrenie. V pohraničnej obci v okrese Nové Mesto nad Váhom stovky ľudí podpisovali petície a chystajú sa tu vyhlásiť referendum za zachovanie školy a odvolanie starostu. Niektorí zvažujú, že po zrušení druhého stupňa by svoje deti zapísali do českej školy na opačnej strane hranice.

25.04.2014 12:00
lenka kadlečíková, nová bošácam dieťa, matka Foto: ,
Lenka kadlečíková s dcérou.
debata (19)

„Uvažujeme nad tým, že by naše deti chodili do školy v Březovej, ktorá je hneď pri hraniciach. Mali by to tam bližšie ako do najbližšej slovenskej obce. Neučili by sa síce po slovensky, ale to nič, aj tak pozeráme len české programy, staršia dcéra začína trochu aj žvatlať po česky,“ vraví 33-ročná Lenka Kadlečíková, matka 2-ročnej Romanky a 4-ročnej Tamarky.

Žije aj so svojím partnerom a dcérami v osade Grúň, odtiaľ majú do školy v Novej Bošáci asi štyri kilometre. Ak by museli deti voziť do školy v Bošáci, čo je najbližšia slovenská obec, vzdialenosť by sa predĺžila na 11 kilometrov. Do Březovej na českej strane hraníc to majú asi 5–6 kilometrov.

Ona aj ďalší rodičia a učitelia z Novej Bošáce by však boli najradšej, keby tunajšia škola zostala zachovaná ako dvojstupňová. Tak vznikla petícia za zachovanie druhého stupňa, ktorú podpísalo okolo 370 ľudí.

„Keď sa zruší druhý stupeň, ubudne aj žiakov prvého stupňa. Tie deti, ktoré majú súrodencov na druhom stupni, budú spolu s nimi chodiť do tej druhej školy,“ upozorňuje Marika Balušíková, učiteľka Základnej školy v Novej Bošáci a iniciátorka petície za zachovanie školy.

Obyvatelia vyčítajú svojmu starostovi, že dostatočne nebojoval za udržanie vyučovania na druhom stupni, že to príliš rýchlo vzdal. A tak vznikla druhá petícia, tentoraz za odvolanie starostu. Podpísalo ju asi 350 ľudí. Chcú, aby sa vypísalo miestne referendum, v ktorom budú ľudia rozhodovať o dvoch otázkach: či chcú, aby sa zachovalo vzdelávanie na druhom stupni základnej školy, a či súhlasia s odvolaním starostu.

Starosta Ján Janika je zmierený s referendom, ale odmieta obvinenie, že sa málo snažil. Tvrdí, že bojoval, koľko vládal. Nevidí však reálne, že by fungovanie druhého stupňa mala obec financovať zo svojho.

„V celej škole je momentálne 60 žiakov, podľa rozhodnutia obecného zastupiteľstva druhý stupeň končí. Ak by sme ho chceli financovať z vlastných zdrojov, museli by sme uvoľniť vyše 50 000 eur. To by určite obmedzilo bežnú prevádzku obce, malo by to dosah na jej udržiavanie, na opravu ciest, na kosenie verejných priestranstiev, vývoz smetí, odvoz veľkých kontajnerov,“ argumentuje starosta.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Nová Bošáca #druhé stupne