Z dreva tvorí ďalej, aj s hendikepovanou rukou

Dôchodcu Antona Ursíka záľuba v dreve sprevádza celý život. Okrem spotrebných vecí, okien, dverí, dekorácií, vyrába najmä sakrálne predmety. Na remeslo nezanevrel ani po viacerých zdravotných problémoch, ktoré ho v poslednom čase postihli. Nedávno dokončil oltár, ktorý pomohol vrátiť život tristoročnej kaplnke pri Vodnom diele Žilina. Vyrobil ho zadarmo.

06.05.2014 15:00
debata (1)
Anton Ursík vyrobil aj oltár v kaplnke v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Anton Ursík, rezbár, Žilina Anton Ursík vyrobil aj oltár v kaplnke v Mojšovej Lúčke.

Za robotu na oltári nechcel nič, tvrdí, že lásku a pomoc, ktorú v živote dostal, len vracia tam, kde to potrebujú. Dôchodca, ktorý prekonal infarkt, má zdravotné problémy s chrbticou, cukrovku, pred časom mu vyhorel dom, navyše prišiel aj o články prstov na pravej ruke, ktorá je pri jeho tvorbe dôležitá. Postupne sa pozviechal a zvykol si aj na robotu s hendikepova­nou rukou.

„Stalo sa mi to asi pred tromi rokmi, keď som išiel do nočnej, chcel som niečo ešte odfrézovať a pri tom náhlení sa mi to stalo. Mám kratšie prsty, rok som nemohol nič robiť. Ani teraz dobre neudržím dláto, lebo nezavriem ruku,“ hovorí.

Vyrába najmä sakrálne predmety, obrázky, sošky, kríže. Pre kamarátov a známych. Pri našej návšteve pomaly stružlikal tvár soške Panny Márie. „Tvár je chúlostivá, keď sa urobí škaredá, celá soška potom môže byť škaredá,“ poznamená remeselník.

K výrobe oltáru do starej kaplnky sa dostal cez inzerát. Ten si podal Žilinčan Jozef Bitto, ktorý teraz žije v Mojšovej Lúčke.

Zhruba pred ôsmimi rokmi postupne a svojpomocne s pár priateľmi a rodinou začali opravovať tristoročnú niekdajšiu zvonicu, ktorá zostala opustená a bez povšimnutia na vŕšku pri Vodnom diele Žilina. Pod hladinou novej nádrže pred sedemnástimi rokmi zostala takmer celá dedina Mojšová Lúčka. Stojí len pár domov a kaplnka.

„Keď som tu prišiel prvý raz, kaplnka bola zdevastovaná. Tu sa robilo všetko možné, len nie to, na čo mala slúžiť. Boli tu ohavné nápisy, kresby, výkaly. Zhrozil som sa a rozhodol som sa, že ju dám opraviť. Musel som si aj ja vysúkať rukávy a s pánmi z Mojšovej Lúčky sme sa do toho pustili,“ spomína Bitto.

Teraz je návršie nad Vodným dielom príjemným miestom. Upravená je nielen kaplnka, ale aj okolie, sú tam lavičky a krížová cesta. V kaplnke je oltár s Božím hrobom. Výroba oltára trvala Ursíkovi asi dva týždne.

Aj keď sa na inzerát ozvali viacerí rezbári, len remeselník zo Stránskeho bol ochotný vyrobiť ho nezištne. „Na jeho konečnej podobe sa podieľali viacerí ľudia, Maťo Kuchár nám urobil projekt, Peter Kasman maľoval dozlata niektoré dielce a oni tiež robili nezištne,“ ďakuje Bitto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #drevo