Učiteľka roka zoberie žiakov na výlet

Matematiku môžu mať žiaci radi. A ak aj nepatrí medzi ich najmilšie predmety, na hodiny sa tešia, pretože ich vedie obľúbená pedagogička.

11.05.2014 15:41
Katarína Sedmáková Foto:
Ocenená učiteľka matematiky Katarína Sedmáková.
debata (1)

Matematiku môžu mať žiaci radi. A ak aj nepatrí medzi ich najmilšie predmety, na hodiny sa tešia, pretože ich vedie obľúbená pedagogička. Taká je učiteľka roka Katarína Sedmáková zo Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici v Košiciach, ktorá tvrdí, že toto povolanie jej bolo súdené. Narodila sa totiž na Deň učiteľov. „Nakoniec to život tak zariadil a nemenila by som za nič na svete. Pre mňa je to úžasné povolanie a úžasná je pre mňa aj práca s deťmi. Vďaka nim som tam, kde som,“ povedala šťastná držiteľka titulu Zlatý Amos. Žiakov oslovuje deti moje. „Aj keď tínedžeri sú na oslovenie deti citliví,“ usmieva sa.

Finále 8. ročníka ankety o najobľúbenejšieho učiteľa bolo tento týždeň v košickej historickej radnici, kandidátov do nej nominovali žiaci. Víťaza vybrala porota zložená zo žiakov, učiteľov, zástupcov ministerstva školstva a partnerov projektu.

Katarína Sedmáková učí matematiku na strednej škole na Ostrovského deväť rokov, celkovo sa povolaniu za katedrou venuje trinásť rokov. „Keď som začínala študovať, zaujímali ma aj jazyky. Ale neotvárali kombinácie, ktoré dnes už sú. Matematiku som chcela študovať tak či tak. Dúfam, že moja prezentácia predmetu, ktorý takmer nikto nemá rád, sa mojim deťom páči,“ povedala. Potvrdzuje to dianie na jej hodine. Tretiaci pozorne sledujú výklad. Prispieva k tomu aj interaktívna tabuľa a internet, vďaka ktorým je učenie oveľa zábavnejšie a živšie.

„Hlasoval som za pani učiteľku, mám ju veľmi rád. Hoci matematiku nemám rád, jej hodiny áno. Som spokojný s tým, ako dopadol Zlatý Amos a aj s tým, ako nás učí. Kto nepochopí, tomu vysvetlí znovu,“ chváli matematikárku tretiak Ivan Dunčko. „Matematiku nás učí tretí rok, je to môj obľúbený predmet. Aj kvôli učiteľke, ktorá to vie vysvetliť,“ pridal sa spolužiak Gabriel Horňák.

Katarína Sedmáková nepatrí medzi tých, ktorí ráno prídu, odučia a odídu domov. Venuje sa aj školskému rádiu, žiackej školskej rade a so žiakmi pracuje aj na viacerých projektoch. „Deti si to vážia a cítia, keď je to úprimne myslené,“ dodala.

K titulu Zlatý Amos patrí aj finančná výhra vo výške 3 500 eur a učiteľka roka si ju nechce užívať sama. „Určite pôjdeme s mojimi deťmi, ako im hovorím, na výlet niekam na chatu. Sľúbila som im to, ešte keď sme nacvičovali program na finále ankety,“ prezradila.

Podotkla, že vďaka patrí aj organizátorke ankety Renáte Vadasyovej, lebo pomáha zviditeľniť prácu a poslanie učiteľov. „Hádam zase nadobudne toto povolanie takú hodnotu, akú si zaslúži. Že učitelia nielen finančne budú tam, kde majú byť,“ verí matematikárka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #učiteľka #Katarína Sedmáková